Prikaži kategorije
Domov / Novice / 800 tisočakov je cena za najbolj redek avtomobil na svetu!
Panoz-Esperante-GTR-1-01

800 tisočakov je cena za najbolj redek avtomobil na svetu!


Edini primerek in hkrati velik ljubljenec dubajskega mednarodnega avtomobilističnega salona 2015 bo kmalu dobil družbo. Po njegovem zgledu bodo namreč izdelali primerke, ki se mu bodo približali tudi v zmogljivosti.

Na cesti legalno legendo je v originalu izdelalo podjetje Panoz za svojega voznika Adriana Reynarda. Le-ta je grajen kot Esperante GTR-1 dirkalnik za 24-urne vztrajnostne dirke Le Mans. Govora je o Panoz Esperante GTR-1 Le Mans Homologation Special iz leta 1997.

Tekmovanje je namreč zahtevalo, da mora imeti vsak udeleženec, ki želi sodelovati v vztrajnostni dirki, svoj primerek dirkalnika, ki ustreza zahtevam za legalno vožnjo po javnih cestah. Avtomobil tehta le 898 kilogramov, na cestah pa zaradi nenavadnega izgleda ne ostane neopažen, sploh ob dejstvu, da pod nizkim in prilagojenim pokrovom motorja razgraja 6,0-litrski osemvaljnik, zmožen 600 konjskih moči in 678 Nm navora, ki je povezan s 6-stopenjskim FZ ročnim menjalnikom.

Panoz-Esperante-GTR-1-05

Slavni zavorni sistem Brembo pa poskrbi, da se avtomobil tako dobro kot se vozi, tudi ustavi. Najbolj opazna razlika med visokozmogljivim uličnim in dirkalnim primerkom je notranjost, ki je pri cestni različici popolnoma odeta v kvalitetno usnje.

Samo en primerek Homologation Special je bil narejen v duhu Esperante GTR-1, Panoz pa sedaj ponuja možnost replik modela za zbiratelje, pri čemer bodo uporabljali originalno obliko in komponente, po katerih se bodo zgledovali, da bo izdelek karseda podoben edinstvenemu primerku. Cena se bo pričela okrog 800.000 €, bo pa Homologation Special lahko uporabljal ogljikova vlakna ali kateri drug ustrezen material, ki ga bo izbrala stranka.

Nekoliko cenejša alternativa istega podjetja, ki je bila prav tako predstavljena letos v Dubaju, sta modela Esperante Spyder in Spyder GT, ki sta bila narejena ob obeležitvi 25. obletnice podjetja. Širši ter močnejši GT skriva pod pokrovom osemvaljnik, ki premore 560 konjskih moči, za prenos na kolesa pa skrbi 6-stopnjski ročni menjalnik T56 Magnum podjetja Tremec. Bosta pa slednja modela izdelana samo kot različici ob 25. obletnici, njuna cena pa se bo pričela okrog 164.000 € oz. 187.000 € za model GT.

Če vam torej finance ne delajo preglavic, vam nakup vozila kategorije vztrajnostnih dirk vsekakor priporočamo!

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
http://pills24.com.ua

https://progressive.ua

розкрутка сайтів