Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / BMW E60 M5 ni tako nedosegljiv kot si morda mislite
Avtoblog_BMW_E60M5 (18)

BMW E60 M5 ni tako nedosegljiv kot si morda mislite


Zvok izjemnega V10 motorja je eden najboljših, če ne celo najboljši med vsemi M ‘peticami’, zato je lastništvo takega avtomobila skorajda privilegij, ki pa ni tako nedosegljiv, kot si mogoče mislite.

Če si lahko privoščite izgubo vrednosti povprečnega mestnega avtomobila, ki stane okoli 19 tisočakov, si lahko privoščite tudi stroške vzdrževanja rabljene E60 M5, letnika okoli 2007 za enako ceno. Seveda, ko pridejo računi, vas bodo vrgli na rit ali mogoče celo na hrbet, pa vendar se boste kaj hitro postavili nazaj na noge z željo po ponovni izkušnji legendarnega 5.0 litrskega V10 motorja, ki ima svoje korenine v formuli 1 in proizvede 400 konjskih moči, ob pritisku M tipke pa se jih sprosti še nadaljnih 100. Vsa moč je speljana preko zelo hitrega sedemstopenjskega SMG menjalnika na zadnji kolesni par, izdelanih pa je bilo tudi 1364 primerkov z ročnim menjalnikom.

BMW M5RF05 FSDAugust 2005David ShepherdBritain's Best Driver's Car 2005

 

Poleg te najbolj prodajane generacije M5, so proizvajali tudi E61 Touring M5, ki pa je bila izdelana le v 1025 primerkih. Seveda kot pri vsakem avtomobilu, tudi pri tem najdemo stvari, ki se jih moramo zavedati preden avtomobil kupimo, kot recimo veliko izrabo sklopke in ogromen apetit za gorivo, kar razkrije, da 70 litrski rezervoar za gorivo le ni tako velik, saj se boste morali ustaviti na bencinski postaji vsakih 300 kilometrov. E60 M5 pa je tudi pošastno drag za vzdrževanje, vendar je tak avtomobil spektakularen način za potovanje in slej kot prej se bodo cene ustalile, slabši primerki bodo izločeni ali obnovljeni, tisti najboljši pa bodo v krogu zbiralcev znani kot ‘bodoča klasika’, katerih cene bodo šle samo še navzgor.

Proizvodnja se je začela leta 2005 z začetno ceno dobrih 70 tisočakov. V standardni opremi ste dobili 19 palčna platišča, športno vzmetenje, heads up display, navigacijo, usnje, štiri izpušne cevi in še bi lahko naštevali. Najpomembneje pa je bil prvi M5 ki je ponudil velik izbor tehnoloških ‘igrač’ kot so ‘Power gumb’, ‘launch control’ in kar 11 različnih načinov prestavljanja SMG menjalnika.

Leta 2007 je sledil tako imenovani ‘facelift’, prvič pa je bil predstavljen tudi zgoraj omenjeni E61 Touring M5, ki je imel že takoj vse izboljšave. Spremembe so ljučevale adaptivne žaromete, večje vzglavnike in nekaj vizualnih sprememb. Najpomembneje je takrat SMG menjalnik dobil izboljšano črpalko in nove notranje dele, ki naj bi bili bolj vzdržljivi. Seveda vse generacije M5 zahtevajo previdnost pri kupovanju in E60 ni nobena izjema, zato jih vozite in preizkusite čim več. Sprehodite se čez 11 nastavitev za prestavljanje in preizkusite M gumb. Lastnika, ki vam ne bo dovolil preizkusiti M gumba in najbolj ekstremni način prestavljanja, je po vsej verjetnosti strah, da boste razkrili izrabljeno sklopko in diferencial.

Poglejte ne samo izrabljenost pnevmatik, temveč tudi kakšne znamke so, preizkusite pa lahko tudi lastnikovo znanje o oljih. Castrol Edge 10W60 naj bi bil glede na BMW edini pravi za ta avtomobil. Številčno so cene M5 zelo razpršene, pa vendar več kot 30 tisočakov ne bi smeli plačati tudi za najbolj ohranjene.

Sean Murphy, lastnik E60 M5 je povedal: “lastil sem si E60 M5 in imel zelo slabe izkušnje z njimi. Avtomobil je naredil 210.000 kilometrov brez problema, potem pa se je zame začel pekel. Seveda nekaj je bilo manjših nezgod, kot so zlomljeno vzvratno ogledalo (1100€), vendar je avtomobil šel skozi tri iDrive kontrolerje in dva aktuatorja za plin (700€ vsak). Ravno tako je potreboval novo sklopko, ki tudi ni bila poceni. Seveda sem imel nesrečo, saj je generacija E60 ponavadi zanesljiva in z lahkoto prevozi veliko kilometrov, seveda pa ima najboljši zvok kateregakoli BMW motorja.”

Avtoblog_BMW_E60M5 (7)

Še nekaj ostalih stvari, ki jih morate vedeti preden se podate v nakup:

Motor:

Ojnični ležaji, lahko povzročajo probleme, če je bilo olje premalokrat menjano. Preverite lučko za ‘Vanos’, če gori lahko pomeni, da ima lahko avtomobil težavo z oljnim tlakom. Problem je lahko le v povezovalni cevi, lahko pa je v Vanos črpalki (1900€). Aktuatorji za plin ravno tako lahko odpovejo. Pričakujte porabo olja okoli liter na 1000 kilometrov in preverite če je bil glavni servis opravljen, v nasprotnem primeru vas čaka kar zajeten račun v bližnji prihodnosti.

Avtoblog_BMW_E60M5 (1)

Menjalnik:

SMG 3 menjalnik, vgrajen v novejša vozila je bolj zanesljiv od SMG 2 vendar je enojna sklopka še vedno šibki člen. Ta zdrži okoli 80 tisoč kilometrov seveda odvisno od načina vožnje in nastavljene agresivnosti prestavljanja. Menjalnik nekoliko cuka pri počasni, mestni vožnji, vendar mora biti pri hitrejši vožnji brezhiben in hiter.

Zadnji diferencial:

Že po naravi je glasen pri nižjih hitrostih ob zavijanju, vendar še vedno ne sme oddajati zvokov drobljenja, drsanja ali tolčenja. Preverite tudi, če mu slučajno pušča olje.

Zavore:

Pričakujte okoli 40 tisoč kilometrov od diskov, kar je seveda močno odvisno od načina vožnje.

Krmilni mehanizem in vzmetenje:

Tukaj ne bi smelo biti težav, vendar bodite vseeno pozorni na kakršnekoli vibracije in čudne zvoke, kar lahko nakaže na izrabljene nihajne roke. Opcijsko nastavljivo EDC vzmetenje je vzdržljivo vendar je vsak blažilec v primeru odpovedi okoli 700€.

IDrive kontroler:

Če sistem ‘zmrzne’ob zagonu kjer je na ekranu BMW logo, lahko sumite na okvaro sistema. Popravilo oziroma zamenjava je okoli 800€, lahko pa poizkusite le z nadgradnjo na najnovejši sistem.

Kaj je še dobro vedeti:

BMW je izdal tudi nekaj vpoklicev, med katerimi je bil eden septembra 2013 zaradi slabega grelca za oljni filter, ki je lahko povzročil požar.

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. BMW says:

    Vzdrževanje tega avtomobila je pošastno drago. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je ob menjavi obeh vanos enot ( vsaka stane cca. 1.800 EUR ) ter vanos črpalke ( 1652 EUR ) in ojničnih ležajev ( vsi skupaj 1100 EUR ) samo OEM delov za 6.800 EUR. Ponaredkov NI. Brez stroškov dela. Menjava je obvezna skoraj pri vseh do 150.000km. Lahko se sicer popravi dele Vanosa ( selenoidne ventile ipd. ampak zadeva nikoli ni 100% ). Sklopka je zelo majhen strošek napram motorju. Menjalnik nima okvar v kolikor se ga redno vzdržuje ( menjava olja ). Diff. je potrebno menjati na 100.000km. Vsekakor pa se M6 dosti bolje pelje od M5, izpuh je malček glasnejši, počutje v avtu je boljše. Težava je tudi v tem, da so pri BMWju za M5/M6 na začetku predpisali oljni interval na 30.000km kar je absolutno preveč. Menjava je priporočljiva na 10.000km.

AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
https://topobzor.info

read more www.best-cooler.reviews

https://www.profvest.com