Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / BMW zaključuje proizvodnjo legendarnega kabrioleta
BMW_Z4 (5)

BMW zaključuje proizvodnjo legendarnega kabrioleta


Elegantni mali športni kabriolet se po uspešnih 14 letih prodaje poslavlja, a še pred odhodom obuja prijetne spomine na svoj obstoj.

Korenine oznake BMW serije Z segajo vse tja v leto 1956, ko je znameniti uvoznik Evropskih vozil na Ameriške ceste Max Hoffman uspel prepričati vodilne pri BMW, naj izdelajo brezstrešno verzijo takratne limuzine, ki je nosila oznako 501. Tako je na svoj račun prišel oblikovalec Albrecht von Goertz, ki je oblikoval prvi moderni “2+2 roadster”, ki je nosil oznako 507. Prvotni namen je bil izdelava serije 507 v tisočih primerkih vendar pa so kmalu ugotovili, da je izdelava predraga, zato so po 3 letih opustili produkcijo z 252 izdelanimi primerki.

BMW_Z4 (1)

Produkcija dvosedežnega kabrioleta je ostala na čakanju kar 30 let, vse tja do marca 1989, ko je podjetje predstavilo prvo serijo Z vozil, ki je ironično nosila oznako Z1. Želja po tej seriji je bila tako velika, da je podjetje prejelo kar 5,000 naročil še preden je vozilo pričelo s produkcijo. Na koncu so izdelali 8,000 primerkov, večina je bila prodana na Nemški trg, takoj za njimi pa so jih navdušeno kupovali Italijani. Šasija in podvozje je bilo vzeto iz takratnih primerkov legendarne serije 3 z oznako E30, oblikovalec Harm Lagaay pa je poskrbel za nepozabljiv videz. Po dveh letih izdelave, so leta 1991 prekinili s produkcijo in se osredotočili na naslednika.

BMW_Z4 (3)

Štiri leta po prekinitvi produkcije Z1, pa je 20. septembra 1995 svoj prihod doživel BMW Z3, ki ga je moč videti tudi v znamenitem filmu James Bond – Goldeneye. V le enem letu je podjetju uspelo prodati več kot 15,000 primerkov, ki jih lahko še danes – po 21 letih izdelave – opazimo in občudujemo na cestah. Z največjim veseljem sem tudi osebno dobil priložnost voziti primerek Z3 in izkušnja mi je bila tako všeč, da sem tisti dan dobil novo željo po lastništvu tega avtomobila. Produkcija Z3 je trajala 8 let in se zaključila leta 2002, ko je na svet prišel naslednik z oznako Z4.

BMW_Z4 (4)

Leta 2002 pa se je pričela produkcija vozila, ki se bo letos avgusta po 14 letih obstoja poslovil iz produkcijske linije. BMW Z4 je doživel dve generaciji, prva je obstajala do leta 2008, nato pa jo je zamenjala popolnoma nova oblika in zmogljivejši, boljši motorji. Prva generacija je pričela s produkcijo na drugem koncu sveta, v Ameriški tovarni v južni Karolini. Prejela je kar nekaj nagrad za najboljše oblikovan “roadster”, pohvale pa je žela tudi vozna dinamika.

BMW_Z4 (2)

Druga generacija pa je do danes še vedno, po mojem mnenju eden najlepših kabrioletov vseh časov. Morda pretiravam ampak osebno mi je resnično tako zelo všeč, zato me žalosti da se poslavlja. Načrti so že za naslednika, ki bo skupni produkt podjetij Toyota in BMW, vendar bo to korak v prihodnost, medtem ko je Z4 sestavljal pridih tradicionalnega mehanizma. Veselim se prihodnosti, vendar se s težkim srcem poslavljam od preteklosti. Hvala Z4 in nasvidenje. 

BMW_Z4 (5)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
доставка воды киев цена

www.adulttorrent.org/search/shemale orgy

раскрутка сайта в интернете