Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Dacia / Dacia Sandero 2017 – zgodba o novi obleki
DaciaSandero (1)

Dacia Sandero 2017 – zgodba o novi obleki


Dacia že kar nekaj let kraljuje na vrhu seznama vozil, ki za zelo ugodno ceno ponudijo sorazmerno veliko vozila. Pri sedaj skupni navezi Renault-Nissan, pod katerega spada tudi Dacia, so želeli narediti vozilo, ki bi bilo cenovno ugodno, hkrati pa obdržati tehnologijo, katera se je v Renaultu izkazala za zelo dobro.

Pa jim je to uspelo tudi pri novem Sanderu? Ob imenu Dacia veliko ljudi zamaja z glavo. Večina ima v mislih staro, rjavo romunsko škatlo na štirih kolesih, katere tudi pod razno ne bi kupili. Pa je Dacia še vedno takšna kot pred leti? Daleč od tega…

Pa začnimo pri zunanjosti. Ko je prenovljena Dacia prispela na dvorišče, smo imeli vsi enako mnenje. Hudo, veliko lepše! To je sicer tudi smisel prenavljanja oziroma modifikacije – narediti vozilo še boljše, še lepše in še bolj zanesljivo. Lahko rečem, da so sedaj v koraku s časom, vozilo naredili tudi veliko bolj moderno. Morda v primerjavi s konkurenco, nekoliko prepozno pa vendar, bolje pozno kot nikoli. Dimenzijsko je Sandero ostal enak, dolg je malenkost več kot 4 metre, širok slaba dva metra (z vljučenimi ogledali) in visok 1519mm. V zunanjosti so naredili kar nekaj sprememb. Prva, najbolj opazna stvar so zagotovo LED luči in lepše, bolj tekoče linije. Poleg tega, so nekoliko spremenili tudi sprednji in zadnji odbijač, sprednjo masko in zamenjali alu platišča. “Dacia, mult mai bine!”DaciaSandero (2)

 

V notranjosti ni kaj večjih sprememb, pa tudi želje po le-temu nismo izrazili. Stari trikraki volan je sedaj sestavljen iz štirih krakov, zamenjali so oblazinjenje za nekoliko bolj kakovostnega in namestili novo sredinsko ploščo. Vse ostalo ostaja enako in še vedno izredno podobno njegovemu bratcu – Cliu.

Nekaj sprememb je doletelo tudi območje pod pokrovom motorja. Odstranili so pri nas najbolj prodajan bencinski motor – 1.2 16V, katerega se spomnimo še iz časov prvega Clia. Ta motor je veljal za resnično odličnega – poceni registracija, majhna kubatura in solidni pospeški za običajnega voznika. Motor prav tako ni prinašal kakšnih večjih težav, tako da še danes velja za enega najbolj hvaležnih Renaultovih motorjev. To klasiko je sedaj zamenjal atmosferski motor z oznako 75Sce. Gre za tricilindrski bencinski motor s prostornino 998ccm, kateri prinaša še cenejšo registracijo, nižjo porabo goriva in 10g/km manjši izpust CO2. Prednost je tudi v tem, da je v celoti narejen iz aluminija, kar pomeni, da je kar 20 kilogramov lažji od njegovega predhodnika. Poleg 75 konjskega motorja, je na voljo še že zelo znani 0,90 Tce bencinski motor, ki je tukaj na voljo le z avtomatskim menjalnikom EDC. Gre za 6-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko, katerega smo poskusili že v Capturju. Za tiste, ki bi želeli še bolj varčno vožnjo, pa sta na voljo še bencinski 0,90 Tce s tovarniško vgrajenim plinom in dizelski 1.5dci s 75 konjskimi močmi.

Kaj pa priporočamo? Za vse tiste, ki iščejo kompaktno vozilo s petimi vrati in zanj ne želijo odšteti veliko denarja, bo Dacia Sandero pravi naslov. Ja res je, še vedno se bo našel kakšen, ki bo ob pogledu nanj zavil z očmi, ampak verjeli ali ne, lastniki Dacie so s svojo izbiro zelo zadovoljni. So zanesljiva vozila, s preverjeno tehnologijo, ki zlepa ne bodo pustili lastnika na cedilu.

Kaj pa lahko kupec pričakuje za to ceno? Za manj kot osem tisočakov dobite novo vozilo z bencinskim motorjem 75Sce, bele barve in opremo Ambiance – slednja že ima vso standardno in nujno potrebno opremo – dodati je potrebno le radio z Bluetoothom in komandami na volanu, kateri vozilo podraži za celih 210,00eur. To je resnično “bullet proof” avto, s katerim vožnja morda ne bo tako zabavna kot z GTR-jem, bo pa vas zagotovo pripeljal od točke A do točke B. Morda tudi do G.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Aleksander Marinčič [email protected] says:

    Zelo luškano vozilce pa obstaja mogoče z *avtomatskim menjalnikom* saj sem namreč invalid in noge me ne ubogajo?

AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
www.profvest.com/

220km.net

www.pills24.com.ua/dapoksetin-prodlenie-akta/dapoksetin-30-mg/