Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Deset najpomembnejših Mercedes-Benz-ov vseh časov
mb

Deset najpomembnejših Mercedes-Benz-ov vseh časov


Trikraka zvezda Mercedes-Benza je v avtomobilizmu verjetno najbolj ultimativen znak luksuza. Pravo razmerje oblikovanja in tehnologije sega dolga desetletja nazaj, vse do leta 1881.

To je tudi letnica, zaradi katere MB lahko uvrstimo kot najstarejšega proizvajalca avtomobilov na svetu. Čeprav je trenutna modelna paleta izjemno privlačna pa se bomo tokrat vrnili v preteklost in izbrali deset vozil, ki si zares zaslužijo mesto med najboljšimi vseh časov.

10. 1979 Gelandewagen (G-Class)

G-wagon (2)

G-Wagon iz leta 1979 je bil originalno izdelan za uporabo v nemški vojski kot lahko bojno vozilo. Model na koncu ni bil izbran, saj ga je prehitela cenejša Volkswagnova alternativa. Vseeno je G-Wagon zanetil zanimanje in se ohranja v paleti MB modelov do današnjega dne. Škatlasta oblika, ki se je z leti bolj malo spreminjala, v trenutku razkrije ikonični Mercedes. Je znamenje razkošja in terenskih zmogljivosti, v njih pa se velikokrat vozijo kakšni pomembneži. Z osnovno ceno nekaj čez sto tisočakov je tudi eden najdražjih SUV-jev današnjega časa.

9. 2004 CLS

CLS (2)

CLS je bil in še vedno je, revolucionarno vozilo. Njegova padajoča strešna linija spominja na športni avtomobil ali coupe, vendar vseeno uporablja štiri vrata in zadnje sedeže. Dandanes med različnimi znamkami, kot so Maserati, BMW, Porsche ali Aston Martin opazimo že veliko takšnih vozil: štirivratni Coupeji združujejo najboljše obeh svetov. CLS je tako pionir novega avtomobilskega segmenta, ki z leti postaja vse popularnejši.

8. 1963 600 Pullman

600-Pullman (2)

Pullman je delno zaslovel zaradi slavnih oseb, ki so sedle za njegov volan. Med njimi so Coco Chanel, Hugh Hefner, Elizabeth Taylor, John Lennon, Jack Nicholson, Fidel Castro in mnogo drugih. To vozilo je predstavljalo ultimativno luksuzno limuzino svojega časa, ki je popularnost obdržala kar dve desetletji, čeprav je bilo v vseh letih skupaj proizvedenih le okoli 3000 enot. Pullman je uporabljal nekaj zelo inovativnih funkcij: hidravlično panoramsko streho, okna, prtljažnik in celo vrata, v volanu pa se skriva najglasnejša hupa vseh časov. Pullman je bil predhodnik slavnih Maybachovih limuzin, ki sedaj zasedajo vrh Mercedesove luksuzne linije.

7. 2011 SLS AMG

SLS-Amg (4)

Nekoliko novejši model na tej lestvici je šest let star SLS AMG “Gullwing” – retro vozilo, katerega telo je izdelano iz aluminija. Je tudi prvo vozilo, ki je bilo izdelano izključno pri AMG oddelku. Njegov 6,2-litrski V8 proizvede 575 konjskih moči, vendar to ni glavna lastnost nenavadnega modela. Najbolj v oči padejo unikatna vrata, ki se odpirajo navzgor. “Gullwing” vrata je sicer prvič uporabil že originalni Gullwing v sredini petdesetih let prejšnjega stoletja.

6. 1983 190E Cosworth

190E (5)

Njegov originalen namen je bil konkurirati “off-road” značilnostim modelov drugih znamk, ko ga je prehitel Audijev Quattro štirikolesni pogon. To pa seveda ne pomeni, da je več kot 200-konjski razred C potonil v pozabo. Cosworth je celo postavil tri hitrostne svetovne rekorde, bil pa je tudi inspiracija modelom kot je BMW M3, in podobnim visoko zmogljivim limuzinam.

5. 1937 540 K Special

Mercedes 540K 306

Če ste bili v tridesetih letih prejšnega stoletja lastnik naslednjega vozila, vam pozornosti ni manjkalo. Več kot 180 konjskih moči in motor s kompresorjem je bilo za tiste čase nekaj popolnoma nedojemljivega. V tistem času so najhitrejši in najzmogljivejši avtomobili dosegali 100 konjskih moči, zato je bilo jasno, da je 540 K naredil ogromen korak naprej. Masiven motor je potreboval veliko prostora, teža na sprednjem delu pa je posledično oteževala krmiljenje. Njegova uporaba je bila najbolj primerna za vožnjo na avtocesti pri večjih hitrosti, definitivno pa se z njim ni bilo pametno odpraviti na kakšne Alpske prelaze. Zaradi svojega pedigreja 540 K dandanes na dražbah dosega vrtoglave več-milijonske cene.

4. 2010 E63 AMG

E63-AMG (3)

Volk v ovčji preobleki je nedvomno E63 AMG. Morda ni najboljši kar se tiče uporabnosti limuzin, vendar se njegove sposobnosti skrivajo drugje. Za večino nepoznavacev je to le navadna limuzina razreda E, če pa ste privrženec Mercedesa boste nemudoma opazili 20-palčna AMG platišča, agresivnejšo karoserijo in hrumenje 6,2-litrskega motorja, ki bo zbudilo vse sosede. Štiri sekunde do stotice in cel kup “gadgetov” je le še dodatek tega na videz relativno nedolžnega modela, ki se ob pritisku na plin spremeni v pravo pošast.

3. 1954 300 SL Gullwing

300SL-gullwing (1)

S tretjim mestom se vračamo nazaj k vozilu z nenavadnimi vrati – le da je to tokrat originalen model. 300 SL Gullwing je ultimativno prevozno v obliki športnega modela za najbogatejše. Čeprav jih je bilo proizvedenih le 1400, pa je njegova značilnost z navzgor-odpirajočimi vrati znana praktično celemu svetu. Poleg značilnih vrat pa je 300 SL v sebi skrival še eno inovacijo: bil je prvi bencinsko gnan avtomobil z direktnim vbrizgom, ki pa se še zmeraj uvršča med najboljše športne avtomobile vseh časov.

2. 1970 C111

Mercedes-C111 (5)

Serija C111 je bila linija vozil za eksperimentiranje. Mercedes-Benz je na njih preizkušal svojo inovativno tehnologijo tistega časa: dizelski motorji, sredinsko pozicionirani motorji in celo klimatska naprava. Njegovo telo je bilo izdelano iz steklenih vlaken, njegovo oblikovanje pa je ustvarilo izjemno aerodinamiko s koeficientom zračnega upora, ki je znašal le 0,191. Z njim je Mercedes dosegal mnogo hitrostnih rekordov in mnogokrat presegal magičnih 320 km/h.

1. 1955 300 SLR Racer

300-SLR-racer (2)

Ne zgodi se pogosto, da dirkalnik povzame oblikovanje proizvodnega modela, vendar je naslednji model storil ravno to. Očitno imajo pri Mercedes-Benzu izjemno radi krilata vrat, saj je tudi 300 SLR osnovan na 300 SL Gullwing modelu. S pomočjo posebne izdelave aluminija in zračnih zavor je lahek dirkalnik s Stirling Mossom za volanom zmagal na 1955 Mille Miglia. Letošnje leto je SLR Racer praznoval svojo obletnico, v njegovo čast pa je TAG Heuer izdelal tudi ročno uro.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Tadej M says:

    w201 190E ni razred E! to je 190, ki je bil nižji od 200,
    250 itd.(E ali D) kateri je predhodnik E razreda. E pomeni einspritz. Vsaj v avtih tistega časovnega obdobja. 190 je predhodnik C razreda. w202, w203… :)

AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
http://www.profvest.com

agroxy.com

http://adulttorrent.org