Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / Dežela xDrive: Največ adrenalina in užitka na snegu
AVTOBLOG - BMWBLOG - BMW dezela xDrive - Kranjska Gora - BMW Slovenija - dogodek (13)

Dežela xDrive: Največ adrenalina in užitka na snegu


Kot že tradicionalno, smo tudi letos v osrčju Kranjske gore preizkusili napredni štirikolesni pogon xDrive, ki ga BMW že vrsto let vgrajuje v svoja vozila. V vznemirljivi deželi smo se lahko prepustili pristnim vozniškim užitkom in preizkusili celotno paleto vozil BMW z xDrive pogonom, saj smo se zavedali, da to počnemo varno in odgovorno.

Le malo voznikov na naših cestah je takih, ki bi tudi v hudih snežnih razmerah znala ohraniti trezno glavo in pravilno reagirati v kritičnih situacijah. Dežela xDrive nam tako predstavlja odlično priložnost, da lahko preizkusimo naše vozniške sposobnosti in razumemo delovanje njihovega inteligentnega štirikolesnega pogona xDrive. Z njim so nas ob prihodu pričakala BMW-jeva vozila, katere smo lahko preizkusili na panoramski vožnji po zasneženih idiličnih okoliških pokrajin in pa na adrenalinski vožnji po nadzorovanem zasneženem poligonu, kjer smo lahko primerjali obnašanje vozila z ljučenim sistemom proti zdrsu koles in kako ob izključenem. BMW xDrive inteligentni štirikolesni pogon ob le-tem ljučenem vozilo usmerja v smer v katero so obrnjena kolesa, v primeru izključenega pa nam sistem dovoljuje zdrs zadnjega para koles kar avtomobilskim navdušencem zadošča za uživanje v zimskih radosti.

AVTOBLOG - BMWBLOG - BMW dezela xDrive - Kranjska Gora - BMW Slovenija - dogodek (28)

BMW xDrive inteligentni štirikolesni pogon lahko danes najdemo pri skoraj celotni paleti BMW vozil, pred njimii je BMW uporabljal štirikolesni pogon, ki je moč na sprednjo in zadnjo os razporejal v razmerju 37 proti 63 odstotkov. Tak štirikolesni pogon je bil na voljo v seriji 3 in 5 v letu 1980, šele leta 2001 je BMW ponovno uporabil štirikolesni pogon pri modelih X5 in seriji 3, pri tem sistemu je bila razporeditev moči podobna, razlika je bila le ta, da je kolo z manj oprijema zaviral DSC in moč prenašal na kolo z več oprijema. Besedo xDrive je model X3 nosil prvi, večina kupcev pa mu leta 2004 ni posvečala večje pozornosti.

Danes lahko BMW inteligentni štirikolesni pogon xDrive preizkusimo na različnih površinah, pri vseh pa se izkaže za nepogrešljivega, saj na vsaki podlagi zagotavlja neverjeten užitek v vožnji, obenem pa skrbi za varno in nadzorovano obnašanje vozila, zaradi tega se za njega odloči več kot 50 odstotkov kupcev te premijske bavarske znamke. Delovanje sistema xDrive je za vsakdanjega voznika nezaznavno, saj so vse porazdelitve moči mehki in hitri. Pogon xDrive deluje tako, da na kolo, ki ima največ oprijema, pošlje največ moči. Tako lahko vozilo stabilno nadaljuje v smeri, ki jo voznik izrazi na volanu. Moč se razporeja 40 odstotkov na sprednji in 60 odstokov na zadnji kolesni par z možnostjo razdelitve moči tudi na levo in desno kolo, pri tem pa velja poudariti, da se prenos moči na sprednji kolesni par pri vožnji na površini z veliko oprijema izklopi za voljo nižje porabe.

AVTOBLOG - BMWBLOG - BMW dezela xDrive - Kranjska Gora - BMW Slovenija - dogodek (54)

Preizkusili smo lahko vsa najnovejša BMW vozila, po veliki meri adrenalina na poligonu in odličnega razgleda na kranjsko goro pri panoramski vožnji , kjer smo preizkusili tudi sistem HDC (Hill Descent Control) za nadzorovan spust smo se na drugi lokaciji dogodka, na snežni plaži smučišča Kranjska gora sprostilii ob topli pijači in božanskemu golažu.

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
www.medicaments-24.com

раскрутка сайта в киеве