Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Honda / FOTO: Kako nastane nova Honda NSX?
NSX_18

FOTO: Kako nastane nova Honda NSX?


Slikovni vodič skozi proizvodnjo novega Hondinega superšportnika; le-ta nosi legendarno ime NSX svojega predhodnika, ki je bil iz proizvodnje odsoten kar celo desetletje. Danes v tovarni ameriškega mesta Ohio izdelajo od 8 do 10 primerkov dnevno.

Približno 100 zaposlenih skrbi za neprestano proizvodnjo v tovarni, ki nima sten ter zidov in celoten potek proizvodnje je možno videti v eni sami ogromni sobi. Pa poglejmo, kako izgleda proizvodnja tega superšportnika:

Kovina ki sestavlja aluminijasto karoserijo, je dostavljena v tovarno že oblikovana, vendar pa jo šele v tovarni zvarijo skupaj. Skoraj ducat takih spodaj prikazanih vpenjalnih šablon je potrebnih za zvarjenje celotne karoserije in so po vrsti povezane z enim od treh robotskih varilnikov.

NSX_1

Varilne postaje so robotizirane za zagotovitev doslednosti. Honda tudi trdi, da so karoserije NSX-a zvarjene do 0.1 mm natančno in zato je to eden redkih superšportnikov, ki ne potrebuje nadaljnjega ročnega varjenja. Torej, kakor pride karoserija iz varilne naprave, tako je tudi kasneje sestavljen avto.

NSX_2

Tako izgleda celoten zvarjen okvir. Tla, narejena iz ogljikovih vlaken, in strešni panel se naknadno položita. Celotna karoserija je iz aluminija, razen A-stebričkov, ki so iz jekla, kar malce zakomplicira zadevo, saj se jeklo in aluminij ne zvarita skupaj, zato ju je potrebno skupaj priviti. Jekleni stebrički so naknadno premazani z zaščito proti koroziji. Honda se je pozno odločila za neuporabo aluminijastih A-stebričkov zaradi slabše vidljivosti, saj morajo biti širši za zagotovitev enake trdote.

NSX_3

Spodnja naprava pa preveri, ali je vsaka karoserija sestavljena tako, kot bi morala biti. Preveri 500 različnih lokacij in več kot 2700 točk karoserije, za ustrezno moč in trdoto varov. Ta naprava je fiksno postavljena na sredini tovarne in omogoča natančnost do 30 mikronov, kar je tanjše od človeškega lasu. Honda pa ima še dve prenosljivi napravi, ki sta malo manj natančni in omogočata preciznost do “le” 50 mikronov.

NSX_4

Ko naprava preveri karoserijo, se proizvodnja nadaljuje v namakalnem sistemu, še preden dobi končno zaščito in barvo. Šest takih bazenov je v tovarni in v nobenega izmed njih se ni pametno iti kopat. Celoten proces je zelo glasen in surov, vendar pa Honda trdi, da je večina tekočine reciklirana.

NSX_5

Večina delov NSX-a je robotsko barvanih, s približno 15 litri in 11 plastmi nanosa barve. Nekateri deli pa potrebujejo ročno barvanje, kot na primer sprednja maska in reža hladilnika, ki sicer v tovarno že prispejo v črni barvi, vendar so naknadno še ročno pobarvani s črno barvo.

NSX_6

Medtem ko so ostali paneli v fazi barvanja, pa se ročna proizvodnja vsake šasije prične v značilnem vrstnem redu. Elektronika in strojna oprema sta prvi na seznamu, kasneje pride na vrsto notranjost, armatura in programska oprema.

NSX_7

Vsaka matica in vijak sta privita z že nastavljenim vijačnikom, ki je povezan z računalnikom. Tako bo Honda v primeru kakršnihkoli težav v prihodnosti vedela, kje, kdaj in s kakšno nastavitvijo so bili vijaki priviti ter ali so bili ostali primerki enako “okuženi”. Kljub temu pa je vsak vijak, privit v aluminij,  v prvih nekaj zavojih privit ročno zaradi občutljivosti materiala in za zagotovitev varnosti.

NSX_8

Zverinski motor, ki poganja NSX, je prav tako izdelan v Ameriki, vendar ne v enaki tovarni kot avto. Izdelava je zelo delovno intenziven proces in ob koncu je vsak 3, 5 litrski V6 biturbo motor deležen 45 minutnega delovnega cikla.

NSX_9

Honda se trudi uporabiti čim manj robotov v sestavnem delu tovarne in tako uporablja le enega, ki je zadolžen za aplikacijo tesnila. Tudi na mestu, kjer se karoserijo spusti proti motorju, se zadnjih nekaj centimetrov pred združitvijo motorja in karoserije proces kontrolira ročno. Na vsaki strani motorja je le 3 do 4 centimetre prostora za vstavitev v prostor za motor in celoten proces vstavitve traja okrog 62 minut.

NSX_10

Po vstavitvi mehanskih delov pa pridejo na vrsto paneli, kot so vrata, pokrov motorja in ostalo. Začnejo z enimi vrati, nato dodajo drug panel in nadaljujejo s pokrivanjem nastalih rež med paneli. Vodja sestave pravi, da je kot postavljanje tlakovcev; toliko za lažjo predstavo.

NSX_11

Honda je vložila zahtevo za 12 različnih patentov za izdelavo NSX-a, od katerih je 6 za nadzor kakovosti. Po tem, ko so vstavljeni vsi paneli in armatura, je avto praktično že dokončan. Zdaj sledijo le še končne malenkosti.

NSX_12

Za poravnavo pnevmatik in platišč ter oceno višine vožnje se uporablja spodnja naprava. Dvignjena je za lažje delovanje. Prva generacija NSX-a je bila zelo občutljiva na neporavnanost, zato zdaj ne tvegajo več možnosti za napake.

NSX_13

Spodaj je testna šasija za kalibracijo zgoraj omenjene naprave. Tako močne šasije ne boste zlahka spravili iz popolne poravnanosti, zato se tudi uporablja za zelo natančno nastavitev.

NSX_14

Po naravnanosti se izmeri teže vseh kotov vozila za zagotovitev, da je vse na svojem mestu. Če je bilo vse sestavljeno tako kot bi moralo biti, potem so teže pravilne. Če pa so teže variabilne, pa to pomeni,  da je šlo nekaj zelo narobe.

NSX_15

Vsak NSX je dvignjen na rampo za pregled podvozja. Zelo malo možnosti je, da bi bilo karkoli narobe, vendar se morajo prepričati, da ni kaj šlo po zlu na dinamometru. Tam je vsak primerek testiran za moč motorja, nato opravijo kalibracijo števcev, zatem preverijo zavorno moč, kot zadnje pa preverijo moč ročne oziroma parkirne zavore. Skupno cel proces traja približno dve minuti.

NSX_16

Za konec je avto deležen podrobnega pregleda barve, v zelo sijoči sobi za vse, tudi najmanjše, nepopolnosti. Med sestavo, ko se delavci premikajo ob in nad avtomobilom, pokrijejo dele vozila z mehko, zaščitno usnjeno prevleko, kar v teoriji ne pušča nikakršnih sledi. Po pregledu barve pa se vozilo zapelje v sobo, kjer preverijo prepustnost vode, da slučajno kje ne pušča.  Vozilo je zatem pripravljeno na cesto.

NSX_17

Zdaj vemo, kako nastane Honda in kakšne postopke uporablja za popolno sestavo tega vozila. Vse, kar zdaj še potrebujemo, pa je “le skromnih” 160.000 € in veliko poguma.

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
Vprofite.club hyip

www.progressive.ua

https://progressive.ua