Prikaži kategorije
Domov / Dogodki / Goodyear z revolucionarno pnevmatiko prihodnosti!
goodyear-eagle-360-intelligrip (5)

Goodyear z revolucionarno pnevmatiko prihodnosti!


Včeraj se je na Brdu pri Kranju v Kongresnem centru Brdo odvijal tako imenovani dogodek “Ženeva po Ženevi”, kjer je Goodyear predstavil konceptualno pnevmatiko Eagle-360.

Vizionarski koncept pnevmatike Eagle-360 je bil sicer marca letos že predstavljen na avtomobilističnem salonu v Ženevi, kjer je s svojo nenavadno kroglasto obliko že takrat vzbudil veliko pozornosti. Pri Goodyearu pa so se odločili revolucionarno kroglasto pnevmatiko, namenjeno avtonomnim avtomobilom prihodnosti, predstaviti tudi strokovnjakom in medijem iz Slovenije, Srbije in Hrvaške in sicer v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Pred dogodkom nas je sprva pozdravilo čudovito sončno vreme, prelestne hostese in dva avtomobila, obuta v pnevmatike proizvajalcev Goodyear in Dunlop (BMW M3 in Jaguar XF). Po kratki jutranji kavi in manjšem prigrizku smo bili vabljeni v dvorano, kjer se je uradno pričela predstavitev.

goodyear-eagle-360-intelligrip (8)

Carlos Cipollitti, glavni direktor Goodyearovega inovacijskega centra v Luksemburgu, je na dogodku poudaril, da gre za koncept, ki je hkrati revolucionaren in edinstven: »Ob pogledu na pnevmatiko se nam najprej pojavi vprašanje, kako bo ta nameščena na vozilo. Najbolj zanimivo pri tem pa je, da pnevmatika ni nameščena, temveč je s karoserijo vozila povezana preko magnetnih polj, podobno kot pri vlakih na magnetni blazini. Slednje zagotavlja udobnejšo vožnjo in zmanjšano raven hrupa.«

Že ime Eagle-360 da vedeti, da je pnevmatika zmožna 360 stopinjskega obrata»Eagle-360 je prilagojena zahtevam avtonomne mobilnosti in je ključna pri zagotavljanju večje okretnosti vozila, saj se pnevmatika lahko giblje v vseh smereh, kar prispeva k večji varnosti potnikov« je izpostavil Cipollitti.

goodyear-eagle-360-intelligrip (31)

Napredna tehnologija pnevmatiki omogoča, da tudi v težjih in bolj tveganih razmerah, kot je poledica ali nepričakovane ovire na vozni površini, zmanjšuje možnost zdrsa in tako pomaga pri ohranjanju varne smeri vožnje. Kroglasta oblika zagotavlja izredno bočno gibljivost in omogoča, da vozilo obide oviro, ne da bi spremenilo smer vožnje. Eagle-360 se po zaslugi 360-stopinjskega obračanja lahko pohvali tudi z reševanjem prostorske stiske pri parkiranju vozil.

Eagle-360 prinaša tudi možnost povezovanja z vozilom, kar izboljšuje pogoje vožnje pri avtonomnih avtomobilih. V konceptualno pnevmatiko so vgrajeni senzorji, ki beležijo stanje na cesti, ljučno z vremenskimi razmerami in vozno površino, zbrane podatke pa posredujejo do samega avtomobila in tudi do ostalih vozil, kar povečuje varnost na cesti. Senzorji ob pomoči Goodyearove tehnologije za spremljanje obrabe tekalne plasti in tlaka beležijo ter uravnavajo tudi obrabo pnevmatik, s tem pa omogočajo večje število prevoženih kilometrov.

goodyear-eagle-360-intelligrip (39)

Elementi oblike konceptualne pnevmatike Eagle-360 temeljijo na načelu biomimikrije oz. posnemanja narave, ki ga Goodyear pogosto uporablja pri svojih konceptih. Tekalna plast pnevmatike tako posnema vzorec možganske korale, njeni večsmerni bloki in kanali pa pripomorejo k varnemu stiku s podlago. Pri oblikovanju dna kanalov so se v Goodyearu zgledovali po spužvi, ki je v suhem stanju bolj čvrsta, mokra pa mehkejša. Inovativna tekstura absorbira vodo na cesti in jo s pomočjo centrifugalne sile odvaja izpod tekalne površine, s tem pa zmanjšuje nevarnost akvaplaninga in zagotavlja optimalne vozne lastnosti.

Video, ki vam bo približal Goodyearovo futuristično idejo, si lahko ogledate spodaj.

Poleg modela Eagle-360 je bila včeraj predstavljena tudi pametna pnevmatika Intelligrip, ki bo bistveno pripomogla k bolj gotovemu obnašanju avtonomnih vozil na cestah. Pnevmatika bo namreč s pomočjo senzorjev razbirala temperaturne in vremenske razmere na cestah in jih pošiljala sistemu avtonomnega vozila, ki bo glede na prejete podatke primerno prilagodil hitrost in način vožnje.

goodyear-eagle-360-intelligrip (42)

Tudi slednjo konceptualno pnevmatiko je predstavil Carlos Cipollitti, glavni direktor Goodyearovega inovacijskega centra v Luksemburgu, in s tem ponudil vpogled v Goodyearovo vizijo vožnje z avtonomnimi vozili prve generacije. Kot je izpostavil, so v Goodyearu pri snovanju konceptualnih rešitev prihodnosti na področju pnevmatik že usmerjeni v čas, ko bo na cestah zavladala generacija avtonomnih vozil: »Pametne pnevmatike, kot je konceptualna pnevmatika IntelliGrip, bi lahko pripomogle k zagotavljanju večje varnosti tako voznikov kot tudi pešcev.” Kot kaže raziskava Svetovnega gospodarskega foruma, bi lahko avtonomna vozila postala resničnost že v naslednjih desetih letih.

Prikaz delovanja pametne pnevmatike Intelligrip si oglejte v spodnjem videu.

Uradna predstavitev se je zaključila s fotografiranjem novopredstavljenih pnevmatik, pogovori pa so se nadaljevali ob prijetnem kosilu v sončnem, zastekljenem atriju.

Kaj menite, bi Eagle-360 ali Intelligrip v prihodnjih letih resnično lahko uporabljali na avtonomnih vozilih?

Fotograf: Jan
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
www.medicaments-24.com

https://adulttorrent.org

купить городской велосипед