Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Hyundai / Hyundai vložil patent za motor s cilindri različne prostornine
Avtoblog-Hyundai-patent (7)

Hyundai vložil patent za motor s cilindri različne prostornine


Hyundai je vložil patent za napreden motor, ki uporablja cilindre z različnimi prostorninami.

Vsi dosedanji motorji uporabljajo štiri, šest, osem, deset ali celo 12 valjev enake prostornine (v redkih primerih tudi 16). Ti skrbijo za pretvarjanje notranje energije zmesi goriva in zraka, ki se sprosti ob eksploziji, v vertikalno gibanje. Ta je nato s pomočjo ročične gredi pretvorjena v rotacijsko gibanje, ki v osnovi poganja vozilo in mu daje moč. Vsi valji, ne glede na to koliko jih je, so enakih dimenzij, predvsem zaradi uravnoteženega delovanja motorja, čim manjših vibracij in tihega delovanja.

Avtoblog-Hyundai-patent (8)

 

Če vprašate Hyundai, se očitno ne strinjajo, saj so v evropski patentni pisarni vložili patent, iz katerega je razvidna nova zasnova avtomobilskega motorja, pri kateri naj bi motor uporabljal dva valja z eno prostornino in druga dva z drugačno prostornino. To bi v praksi lahko pomenilo, da ima motor dva valja s prostornino 400 kubičnih centimetrov, medtem ko imata druga dva prostornino 500 kubičnih centimetrov. Torej dobimo štirivaljnik s prostornino 1,8 litra namesto 1,6 ali 2,0 litrov, kot bi jih imel motor standardne zasnove.


Patent dodatno ljučuje tudi majhen elektromotor, ki naj bi uravnovesil navor na izhodu in nasprotoval vibracijam, ki bi jih povzročila neenakost valjev. Zaenkrat pri Hyundaiu o prednostih, ki naj bi jih prinesla taka zasnova motorja proti tradicionalni, še molčijo, povedali so le, da standardni motorji  porabljajo preveč mehanske energije med stabilnim prostim tekom.

Avtoblog-Hyundai-patent (11)

Fotograf: autoguide.com
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
https://cialis-viagra.com.ua