Prikaži kategorije
Domov / Novice / Kaj pomeni zamenjava delavcev z roboti za avto-industrijo?
roboti-zamenjajo-delavce (2)

Kaj pomeni zamenjava delavcev z roboti za avto-industrijo?


Po tem, ko je tovarna v Dongguanu na kitajskem zamenjala 90% svojih delavcev z roboti, so opazili spektakularen porast v produktivnosti. Ta se je dvignila za neverjetnih 250%, hkrati pa se je tudi količina napak zmanjšala za 80%.

Med tem, ko se veliko ljudi ukvarja z nezadovoljstvom na delavnem mestu, nam prav potiho nekdo jemlje službe: roboti! Že dolgo se govori in razpravlja o tem, da bodo nekoč v bližnji prihodnosti računalniki in roboti prevzeli naša delovna mesta. No ta bližnja prihodnost je že tukaj in mislim, da se z njo še nismo povsem pripravljeni soočiti. Seveda so nekatera delovna mesta bolj ogrožena kot druga, vendar je malo takih, ki so tako ogrožena kot tovarniška.
Glede na raziskavo Monetary Watch-a, je Changying Precision Tehnology podjetje, ki je z uvedbo avtomatizirane robotske linije, skrčila število zaposlenih iz prejšnih 650, na samo 60 ljudi. Ti z lahkoto opravljajo svoje delo, saj za vse ostalo poskrbijo roboti. Izvršni direktor Luo Weiqiang je celo dejal, da pričakuje v prihodnosti skrčenje na samo 20 zaposlenih.
Čeprav je zmanjšanje zaposlenih veliko, se je produktivnost dejansko povečala in to za 250%, hkrati pa tudi zagotavlja boljšo kvaliteto izdelkov. Brez dvoma je to zadeva, o kateri bomo v prihodnosti še veliko slišali, saj se čedalje več podjetij odloča za tak način dela zaradi očitne dosti večje učinkovitosti.

zamenjava delavcev z roboti

Kakšen učinek ima lahko to na avtomobilsko industrijo?
V primeru dobro nastavljene proizvodnje, za kupce samo pozitivno. Veliko avtomobilskih podjetij je že delno prešlo na tak način dela, saj kot primer skorajda ni lakirnice v tovarni avtomobilov, kjer ne bi že lakirali roboti. Če se lahko orientiramo po številkah tega kitajskega podjetja, lahko to pomeni povečanje produktivnosti, kar hkrati pomeni cenejšo proizvodnjo in s tem cenejše avtomobile. Obenem pa bi se lahko tudi kakovost samih avtomobilov dvignila, zato bi bilo manj vpoklicev in nezadovoljnih strank.
Prihodnost je očitno zelo zanimiva saj avtomatizacija dosega nove vrhove. Po eni strani smo ugotovili, da ima tak način dela res veliko pozitivnih strani, edini problem pa je, kaj bo s tistimi delavci ki bodo ostali brez služb. Ali se bojo res pripravljeni prerazporediti drugam in ali sploh se bodo sploh še imeli kam?

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
купить аккумулятор a-mega в Украине

www.velotime.com.ua

у нас velomarket.org.ua