Prikaži kategorije
Domov / Zabava / Kako pravilno skrbeti za turbo motorje?
AVTOBLOG-turbo-downsizing-emisije-poraba (1)

Kako pravilno skrbeti za turbo motorje?


Dandanes ima vse več avtomobilov vgrajen motor z turbinskim polnilnikom, ampak kako take motorje ohranimo v čim boljši formi?

Avtoindustrija je v zadnjih desetih letih zaradi zaostrenih standardov vse nižjih emisij in porabe pri avtih množično zmanjševala prostornino svojih motorjev, v zameno primankljaja moči pa so motorjem dodajali turbinske polnilnike, ki so tako postali ključni del enačbe za zagotovitev dostojne moči motorja. Ricardo Martinez-Botas, profesor turbinske tehnike v strojih na Imperial univerzi v Londonu strojnega oddelka in strokovnjak na področju turbinskih tehnologij je za medij autocar.co.uk predstavil par ključnih dejavnikov, ki vplivajo na ”zdravje” vašega turbo motorja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Martinez-Botas pravi, da današnja tehnologija za lastnike pomeni vse manj skrbi, za tiste, ki pa imajo starejša vozila z vgrajenim turbo motorjem pa svetuje pred začetkom vožnje vsaj par sekund čakanja, da olje zaokroži po notranjosti motorja.

Odsvetuje tudi takojšen izklop motorja po daljši vožnji predvsem na višjih obratih. V novejših vozilih sistem motorja po izklopu le-tega še vedno po motorju črpa olje, ki tako omogoča hlajenje turbinskega polnilnika. Problem se pojavi predvsem pri vozilih, ki tega sistema nimajo. Ležaji v turbini se lahko ”zapečejo”, kar se odraža v piskanju pri pospeševanju vozila.

2012 Fiat 500 Abarth cutaway

Veliko ljudi se zaradi varčevanja z gorivom vozijo v najvišji možni prestavi, po možnosti celo tako, da se cel avto ”trese”. Ricardo Martinez-Botas pravi, da takšno početje močno škodi vsem komponentam pogona, saj jih močno obremeni. Poleg tega odsvetuje tudi vožnjo z manj oktanskim gorivom kot je predpisal proizvajalec, pojavi se namreč lahko slabše izgorevanje in ”cukanje” vozila.

Pri starejših vozilih je pri nižjih vrtjajih bolj občutna tudi ”turbo luknja”, zato začetnikom, ki se šele spoznavajo z vozili s turbo motorjem priporoča nežno dodajanje plina pri zapuščanju ovinka. Lahko se namreč zgodi, da avto nenadzorovano pospeši brez želje voznika.

Z upoštevanjem teh stvari, verjamemo, da bo vaše vozilo še dolgo v odlični formi.

Vir:
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Turbopolž says:

    Nič novega. To je znano že desetletja. Praktično od aega začetka turboere. Sem odprl članek, v pričakovanju da me bo avtor razsvetlil s kakšnimi novimi ugotovitvami in dognanji kako podaljšati življenjsko dobo turba. Ampak sem razočaran ugotovil, da prodaja staro zgodbo…

  2. Samo says:

    in menjava olja in filtra na 15.000 km oz. vsaj 1x letno, ker eni pacienti še vedno mislijo da se olje menjava samo na kilometre

AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
покупка ценных бумаг

www.220km.net

www.zaraz.org.ua