Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Ford / Kateri so najvarnejši avtomobili leta 2015?
the-safest-cars-2015-01

Kateri so najvarnejši avtomobili leta 2015?


Leto 2015 se je od nas poslovilo, za seboj pa je pustilo opazno sled v avtomobilski industriji. Osredotočili se bomo na najvarnejše avtomobile, ki so bili izbrani po zahtevnih testiranjih Euro NCAP-a. Kateri avtomobili so se uspeli prebiti najvišje?

Evropski program za ocenjevanje varnosti avtomobilov, ki deluje pod imenom Euro NCAP, je za leto 2015 predstavilo seznam avtomobilov, ki so na testiranjih dosegli največje število točk. Med vsemi kategorijami se je na absolutno prvo mesto uvrstil Volvo XC90, ki se je že takoj po testiranju v septembru povzpel v sam vrh in tam z rekordnim številom točk ostal vse do konca leta. Med 44 različnimi modeli avtomobilov, ki so bili testirani v lanskem letu, so se z odliko pri varnosti odraslih potnikov, otrok, pešcev in aktivnimi pomagali izkazali tudi Jaguar XE (velik družinski avtomobil), Infiniti Q30 (mali družinski avtomobil), Ford Galaxy (velik enoprostorec), Volkswagen Touran (mali enoprostorec), Volvo XC90 (veliki terenec), Mercedes GLC (mali terenec), Mazda MX-5 (športni dvosed) in Honda Jazz (mali avtomobil).

the-safest-cars-2015-09

Vsakič ko je govora o varnostnih testih se je potrebno opomniti, da pravila glede varnosti niso bila vedno enaka. Vsekakor je povsem enostavno med seboj primerjati zvezdice in procentualno varnostno učinkovitost avtomobila med različnimi modeli narejenimi v različnih letih, vendar rezultati tako ne bi bili povsem relevantni. V letu 2015 se je po novem protokolu preverjalo tudi asistenčna aktivna pomagala, ki so v avtomobilih na voljo kot standardna ali dodatna oprema in odločilno vplivajo na končni rezultat. Zaradi slednjega kriterija so bili zato slabše ocenjeni majhni avtomobili in mali SUV-i (Honda Jazz in VW Touran sta bila edina v svoji kategoriji, ki sta na področju asistenčnih pomagal presegla varnostno mejo 70%, izjema pa je tudi Suzuki Vitara, ki pa ga lahko sicer uvrščamo v kategorijo majhnih mestnih SUV-ov). Pod 70% pri kriteriju asistenčnih sistemov so bili ocenjeni tudi vsi športni dvosedi testirani v letu 2015 in tako niso pridobili vseh petih zvezdic.

the-safest-cars-2015-11

Tudi na slednjem področju se je seveda najbolje izkazal Volvo XC90, ki je dosegel najboljši rezultat (100%), saj je kot prvi avtomobil na svetu opremljen s sistemom, ki preprečuje trčenje z drugimi avtomobili, hkrati pa uporablja tudi inovativni sistem za absorbcijo energije, ki bistveno zmanjša poškodbe hrbtenice. Z letom 2016 bodo izvedeni testi novih vozil, ki bodo ocenjena v skladu z merili za pravično ocenjevanje.

Tehnologija je tista, ki naredi največjo razliko in zato je očitno, da so avtomobili višjega segmenta (SUV, veliki družinski avtomobili in veliki enoprostorci) bolj varni in dosegajo oceno vseh 5 zvezdic. Med manjšimi avtomobili sta namreč izmed desetih primerkov 5 zvezdic dosegla le dva avtomobila; to sta Honda Jazz in Suzuki Vitara. Edini testiran hibrid v lanskem letu je bil Lexus RX, ki se je prav tako dobro obnesel na testih in dosegel vseh pet zvezdic.

Najboljši v posameznih kategorijah – Euro NCAP 2015:

Velik terenec – Volvo XC90
Mali terenec – Mercedes GLC
Velik družinski avtomobil – Jaguar XE
Mali družinski avtomobil – Infiniti Q30
Mali avtomobil – Honda Jazz
Velik enoprostorec – Ford Galaxy
Mali enoprostorec – VW Touran
Športni dvosed – Mazda MX-5

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
progressive.ua

https://topobzor.info

www.top-obzor.com/obzor-meizu-m3-note/