Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Mercedes Tesli napoveduje štiri močne konkurente
electric-mercedes-saloon-SUV-01

Mercedes Tesli napoveduje štiri močne konkurente


Mercedes-Benz bo svoj prvi povsem električni avtomobil predstavil leta 2018 in se tako podal v boj na trgu električnih vozil z že odlično uveljavljeno Teslo.

Pred dobrim letom je namreč podjetje predstavilo t.i. projekt “Ecoluxe”, v katerega so investirali 2 milijardi € in ljučuje dve povsem električni limuzini in dva električna križanca SUV.

V javnost pa je prišla novica, da bo Mercedes s svojim prvim električnim modelom nekoliko pohitel in ga predstavil leto prej, kot je bilo to sprva mišljeno, saj se mora za kupce boriti s konkurenčnima modeloma Mission E in Q6 e-Tron podjetij Porsche in Audi, ki bosta prav tako predstavljena v letu 2018.

Potrjene so bile tudi govorice o arhitekturi gradnje njihovih električnih vozil, ki bodo uporabljala gradnjo EVA. Spremenjen je tudi načrt izhajanja modelov, saj bosta sprva predstavljeni električni limuzini in šele nato SUV-a, ki naj bi bila sicer predstavljena prva.

electric-mercedes-saloon-SUV-03

Kateri avtomobili bodo grajeni v arhitekturi EVA? Prva limuzina, ki bo uporabljala to arhitekturo, bo velikosti nekje med razredom C in E, kmalu pa ji bo sledil križanec podobne velikosti, ki se bo umestil med razred GLC in GLE.

Vsi avtomobili, ki bodo uporabljali arhitekturo EVA, bodo izdelani v severnem nemškem mestu Bremen, kjer bodo izdelovali tudi EVA faze 2, ki ljučuje limuzino velikosti razreda S in drugega, še večjega SUV-a, ki bo v dolžino meril več kot 5,1 metra dolg GLS.

EVA sicer ni povsem nova in 100 % originalna arhitektura; povzema namreč elemente zadaj gnane arhitekture MRA – elektronsko platformo, vzmetenje in osnovno strukturo. Kot Tesla S in X pa bodo brezemisijski Mercedesi prav tako uporabljali monolitno baterijo, ki bo zapolnila skoraj celotno dno avtomobila.

electric-mercedes-saloon-SUV-13

Baterije tehtajo okrog 400 kilogramov in z električno energijo oskrbujejo enega ali dva motorja, kar je odvisno od specifikacij avtomobila. V zadaj gnanih različicah bo edini motor v moči 300 kW. Štirikolesno gnani pa bodo sprednja kolesa oskrbovali še z 90 ali 150  kW moči. Govorice so tudi, da bi lahko Benz proizvedel še priključnega hibrida, kar glede na zmanjšanje hibridov v njihovi ponudbi ni najbolj smiselno.

Električni novinci bodo lahko opremljeni z novostmi, kot so električno vzmetenje, električne zavore in električno vektorsko razporejanje navora, kar bo izboljšalo vozno dinamiko. Načrt je prodati vsaj 20.000 enot vsakega modela letno, cena pa se bo pričela okrog 100.000 €.

Če ste torej pristaš elektično gnanih vozil in bi namesto ameriške Tesle raje imeli Nemca, bo leto 2018 kot nalašč za vas.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
www.velotime.com.ua

progressive.ua

www.profvest.com