Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / Nekoč v lasti Elvisa, nato razpadal, zdaj popolnoma nov
BMW_507_Obnovljen (11)

Nekoč v lasti Elvisa, nato razpadal, zdaj popolnoma nov


Ta unikaten primerek BMW serije 507 je bil skoraj 50 let skrit v samotni garaži kjer je počasi razpadal, pred dvema letoma pa ga je podjetje BMW našlo in ga zasluženo obnovili. Javnosti bo predstavljen čez 13 dni na razstavi vozil “Concours d’Elegance” v “Pebble Beach”, Kaliforniji.

Prvič predstavljen leta 1957 je imel ta primerek BMW modela 507 zelo pester začetek. Ko je prispel iz tovarne 13. septembra 1957 je bil le nekaj dni kasneje pripeljan in predstavljen na Frankfurtskem avto salonu. Že čez mesec dni je bil prepeljan v London in nato v Belgijo kjer si ga je ogledal kralj Baudouin, nato pa je krenil proti Torinu. Poleti prihodnjega leta je 507 zmagal na lepotnem tekmovanju v Wiesbadnu preden je odigral svojo vlogo v filmu Hula-Hopp Conny. Kasneje leta 1958 pa ga je opazil 23-letni Ameriški vojak v Frankfurtu, ki se je zapeljal na testno vožnjo in se v trenutku zaljubil v vozilo. Še isti dan ga je kupil. Registriran je bil na ime Elvis Aaron Presley. 

BMW_507_Obnovljen (1)

Izdelan je bil v beli barvi, vendar je po slikah razvidno, da je bil v času ko je sameval, rdeč. Razlog za tem tiči v zanimivem dogajanju v vojaškem obdobju Elvisa. Ker je bil slaven, so mu oboževalke vsepovsod sledile in kjerkoli so opazile njegov čudovit bel model 507, so z rdečo šminko za ustnice pisale po vozilu razna sporočilca. Z barvanjem vozila v rdečo barvo, pa se je Elvis tako enostavno rešil tega problema. Po odsluženem vojskovanju je Elvis prodal svojo 507-ko prodajalcu vozil Chrysler, ta pa kasneje znamenitemu dirkaču Tommy Charlesu. Tommy pa je s tem BMW-jem naredil usodno napako. Odstranil je znameniti 3.2-litrski V8 motor in vstavil Chryslerjevega, to pa je uničilo originalnost tega vozila.

BMW_507_Obnovljen (4)

Kasneje so lastništvo nad tem vozilom dobile še tri osebe, zadnji med njimi je bil vesoljski inženir Jack Castor. Nekaj časa je uporabljal vozilo za vsakodnevno uporabo, nato pa ga je vstavil v skladišče, kjer je načrtoval popolno obnovo vozila. Pričel je tudi že z zbiranjem delov, ki jih je potreboval za obnovo, a žal na koncu ni uspel najti časa a temeljito obnovo. Tam je vozilo tudi zadnjič ugledalo luč svetlobe. Vse dokler ni novinar stopil v stik s Castorjem in kasneje tudi BMW oddelkom klasičnih vozil, ki so po nekaj letih odkupili vozilo in pričeli z zasluženo obnovo.

BMW_507_Obnovljen (9)

Prvi korak je bil seveda razstaviti kompletno vozilo in odstraniti barvo z vseh delov in jih potopiti v alkalno kopel. BMW je moral ponovno oblikovati in izdelati kar nekaj delov, saj je tudi njim zmanjkalo originalnih delov. Armaturna plošča je bila na novo izdelana, prav tako usnjeno šivanje, ki so ga izdelali preko starih fotografij. Ročke za odpiranje in zapiranje oken in za odpiranje vrat so bile ponovno izdelane s pomočjo 3D tiskalnika. Popolnoma so prenovili in obnovili 3.2-litrski V8 motor z uporabo rezervnih delov.

BMW_507_Obnovljen (8)

Vozilo je bilo deležno ponovnega barvanja na originalno “Feather White” barvo, nato pa so ga pripravili za prvo fotografiranje. Sodeč po slikah je BMW-ju uspelo rekonstruirati starega klasika in ga pripeljati nazaj v življenje. Predstavljen bo tudi na razstavi vozil “Concours d’Elegance”, ki se bo odvila v Palm Beach v Californiji, 18. avgusta letos.

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
Сиалис 20 мг

купити книгу

www.np.com.ua