Prikaži kategorije
Domov / Novice / Norveška bo izdelala prvi plavajoči podvodni tunel
Norveška_podvodni_predor (1)

Norveška bo izdelala prvi plavajoči podvodni tunel


Kar 25 milijard dolarjev je namenjenih za ta projekt ki je načrtovan za dokončanje do leta 2035 in bo olajšal prečkanje znamenitih, visokih fjordov.

V deželi ki meji na Švedsko, Finsko in Rusijo je moč najti ogromno visokih, kamnitih pečin bolj znanih kot fjordi. Več kot 26,000 kilometrov obmorskega območja Norveške je pokritih s strmimi fjordi, ki so v osnovi potopljene ledeniške doline, ki jih je nato zalilo morje. Trenutno je edina pot okoli fjordov možna s pomočjo trajektov, kar vzame veliko časa in ob redni uporabi tudi denarja. Zato je Norveška vlada omogočila in namenila 35 milijonov dolarjev za projekt, ki naj bi olajšal prevoz mimo fjordov, ki pa se zdi malo verjeten, da bo kdaj prišel v obstoj.

Norveška_podvodni_predor (3)

Gre za izdelavo dveh tunelov, ki bi visela na ogromnih bojah in bi bila spuščena pod morsko gladino. Vsak od dveh tunelov bi bil dovolj širok, da bi bila v vsakem postavljena dvopasovnica, ki bi pospešila prevoz vozil. Obstaja možnost, da bo struktura privezana tudi na morsko dno, kar bi še bolj stabiliziralo celotno sestavo. Naljub popolnoma novi zamisli, pa odgovorni trdijo da bo vožnja skozi nove tunele zelo podobna vožnji skozi trenutno že obstoječe tradicionalne, zemeljske predore.

Norveška_podvodni_predor (2)

Ob teh besedah se poraja vprašanje, zakaj pa nebi izdelali tradicionalnega predora ali morda viseči most? Žal sta atmosfera in vremenske razmere tam zelo raznoliki in v večini časa tudi zelo razburkani, kar onemogoči gradnjo visečega mostu. Ker je morje ponekod globoko tudi do 2 kilometra, pa sama globina morja tam onemogoči gradnjo običajnih podvodnih predorov, zato so prišli do ideje visečih podvodnih predorov. Zamisel je zanimiva, vendar pa me resnično zanima ali bomo kaj takega doživeli v resničnem življenju.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
http://www.best-cooler.reviews

Наш интересный блог , он описывает в статьях про чемодан.