Prikaži kategorije
Domov / Novice / Nova dajatev za vse lastnike vozil?!
avto-odpad (2)

Nova dajatev za vse lastnike vozil?!


Vse lastnike vozil lahko prej ali slej doleti nova dajatev, ki jo bomo poleg vseh drugih stroškov po novem morali plačevati. Dajatvam se lahko izognete le z upoštevanjem navodil …

Gre namreč za dajatev, s katero bo država skušala lastnike izrabljenih avtomobilov prisiliti, da le-teh ne bi puščali na raznih črnih odlagališčih, neuradnih avtomobilskih odpadih ali celo na javnih oz. zasebnih zemljiščih po državi.

Dajatev bo torej doletela vsakega, ki bo avtomobil odjavil iz prometa, hkrati pa ne bo mogel dokazati, da ima novega lastnika v domovini ali tujini oziroma da je bilo vozilo predano na uradno zbirališče izrabljenih vozil ali celo reciklirano.

avto-odpad (3)

Z okoljskega ministrstva po predstavitvi programov preprečevanja in ravnanja z odpadki še ne želijo razkriti, kolikšna bo višina dajatve, so pa pojasnili, da je osnutek predpisa že pripravljen. Do novosti je prišlo ravno zaradi slabega sistema ravnanja z izrabljenimi vozili v Sloveniji, kar je decembra 2015 potrdilo tudi računsko sodišče.

1. aprila 2012 je bilo sicer upravljanje razstavljanja izrabljenih vozil preneseno na proizvajalce vozil, s slednjo spremembo pa se stanje ni drastično izboljšalo. Od vseh izrabljenih vozil v enem letu jih je prišlo v letu 2012 na razgradnjo le 11 odstotkov, leta 2013 pa 12 odstotkov, kar pomeni, da so bila vozila prodana ali razstavljena v neprimernih ustanovah in v neskladju z okoljskimi pravili.

avto-odpad (1)

Izrabljeno vozilo velja za nevaren odpadek, sploh če ga zadnji lastnik pusti v naravnem okolju, ga razstavi ali z njim neprimerno ravna. Po pravilih bi moralo biti takšno vozilo oddano na zbiralno mesto ali v obrat za razstavljanje. Največji problem je neučinkovitost sistema o lokaciji, saj lastnik po odjavi vozila le-tega proda na črnem trgu in se o njem izgubijo sledi, Ministrstvo za okolje pa zaradi pomanjkanja osebja ne zmore pregledati ogromnega trga vozil.

Po sprejetju novega programa bo tako potrebno natančno upoštevati navodila, saj bomo sicer “kaznovani” z dodatnimi dajatvami, ki pa si jih seveda nihče ne želi.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
http://profvest.com

http://steroid-pharm.com

Поможем вам подобрать и www.kinder-style.com.ua по вашему желанию, недорого.