Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Ponovno rojena klasika – Mercedes Benz 190E Evo II
AVTOBLOG-MB-190E-2 (3)

Ponovno rojena klasika – Mercedes Benz 190E Evo II


Eden najbolj ikoničnih dirkalnikov vseh časov se po zaslugi Mercedes Benza vrača.

Če ste bili zagret navdušenec nad ‘touring car’ dirkanjem v poznih osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, vam ime W201 Mercedes Benz 190E 2.5-16 zagotovo nekaj pomeni, saj to označuje enega najbolj ikoničnih dirkalnikov v zgodovini. Uspehom tega avtomobila sta sledili še dve izboljšani Evolution različici, ki sta bili narejeni za direkten boj z bavarskim BMW M3.

AVTOBLOG-MB-190E-2 (2)
Zadnji Evo II model, ki je bil javnosti prvič predstavljen na ženevskem avtomobilskem salonu leta 1990, je bil zaradi homologacije v cestni različici izdelan v le 502 primerkih, skozi čas pa si je ‘pridelal’ veliko zaledje navdušencev. Sedaj 17 let po dirkaškem debiju, pa se 190E Evo II vrača.


Mercedes Benz Classic je za promocijo in uporabo na zgodovinskih dirkaških dogodkih namreč izdelal avtentično kopijo tega avtomobila, ki popolnoma ustreza takratnim prvotnim Group A specifikacijam. Obiskovalci dogodkov kot so naprimer Mercedes Benz Classic Trackdays v Zolderju in Oscherslebnu, bodo lahko uživali ob gledanju te avtomobilistične ikone na svojem domačem teritoriju.

AVTOBLOG-MB-190E-2 (4)
Narejen kot rival BMWjevi M3, je imel 190E 2.3-16 kot že ime pove najprej vgrajen 2,3 litrski vrstni štirivaljnik, ki je proizvajal 185 konjskih moči, kasneje pa se je prostornina povečala na 2,5 litra. Evolution modeli, ki so sledili so bili še močnejši, Evo II pa je bil najbrutalnejši od vseh. Vgrajen je imel namreč AMGjev 2,5 litrski štirivaljnik, ki je proizvajal za tiste čase impresivnih 232 konjskih moči v cestni različici, dirkaška pa je na zadnji kolesni par prenašala kar 367 konjskih moči. Evo II je zahvaljujoč širšim blatnikom, šestkrakim 17 palčnim platiščem in ogromnim zadnjim spojlerjem izgledal zelo agresivno in užival velik uspeh na v takratnem DTM prvenstvu. V letu 1992 so dirkači Klaus Ludwig, Kurt Thiim in Bernd Schneider uspeli Mercedesu ravno v tem avtomobilu priboriti prvo, drugo in tretje mesto v skupni razvrstitvi.

AVTOBLOG-MB-190E-2 (1)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
подробно

www.profvest.com

www.best-cooler.reviews