Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / Poslavlja se zadnji naravno aspirirani športni “hatchback”
Suzuki_Swift_Sport (4)

Poslavlja se zadnji naravno aspirirani športni “hatchback”


Ob koncu produkcijske linije trenutne generacije športnega Suzuki Swift, se zaključuje tudi obdobje naravno aspiriranih zmogljivih motorjev. Od zdaj naprej bodo v športnih kombi-limuzinah le še motorji opremljeni s turbino.

Volkswagen je s svojo sedmo generacijo športne kombi-limuzine Golfa GTI že ob prihodu opremil z mogočno turbino, prav tako sta se turbopolnilnikom pridružila tudi Renaultsport in Honda, zadnji med naravno aspiriranimi motorji pa je tako ostal Suzuki Swift Sport. S svojim 1.6-litrskim štiricilindrskim motorjem proizvede 134 konjskih moči, kar resnično ni veliko, vendar dovolj da se voznik male modre kockaste kombi-limuzine zabava s hitrim premagovanjem ovinkov. Medtem ko se maksimalni navor pri novih turbo motorjih pokaže že pri 2.500 obratih na minuto, se pri Swiftu sport pokaže šele pri 4.400 obratih na minuto in vozniki klasičnih dirkalnikov temu pravijo da je “boljše”.

Suzuki_Swift_Sport (2)

Ker nima preveč konjskih moči, tudi za vozit ni preveč zahteven in je zelo malo verjetnosti, da bo vozilo izgubilo oprijem med hitrim zavijanjem. To še bolj popestri vozno izkušnjo in ker ima Swift Sport zelo odziven pedal za plin, je zelo priljubljen med navdušenci nad športno vožnjo. Tudi bivšemu voditelju Top Gear-a, James May-u je Suzuki Swift Sport zelo všeč. Zabavno vožnjo popestri tudi teža, saj tehta le 1.045 kilogramov, kar je 138 kilogramov manj kot konkurenčna Ford Fiesta ST.

Suzuki_Swift_Sport (1)

Vozila s turbo motorji so seveda v vseh pogledih boljša in zmogljivejša kot vozila z naravno aspiriranimi motorji, poleg seveda surovega zvoka, katerega (naravno aspiriranega) ni moč premagati, vendar pa je to vseeno konec obdobja, ki nas je spremljal več kot 30 let. Spomnimo se originalnega Golfa GTI, vseh glasnih Hond in Renaultov, ki so se zapisali v avtomobilsko zgodovinsko knjigo. Zdaj pa se veselimo turbo prihodnosti in se z lepimi spomini vračamo v preteklost.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
http://pills24.com.ua

http://220km.net

https://www.profvest.com