Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Primerjava: Mercedes-Benz razred E in Volvo S90
mercedes-e-class-vs-volvo-s90-07

Primerjava: Mercedes-Benz razred E in Volvo S90


Evropski mojstri prestižnih limuzin so se v zadnjem času še posebej izkazali. Iz leta v leto so avtomobili lepši, tehnološko bolj dovršeni, varnejši… Med slednje vsekakor sodita novinca s severa.

Nemški Mercedes-Benz z razredom E in švedski Volvo, ki je javnost osupnil s čudovito prestižno limuzino S90. Tako notranjost kot zunanjost sta napredni in potnikom nudita udobje v vožnji. Kako pa sta si podobna oziroma različna iz tehničnega zornega kota in kako vizualno?

Mercedes-Benz razred E

Najnovejši model podjetja Mercedes-Benz se hvali z besedno zvezo najinteligentnejši avtomobil na trgu. Na prvi pogled močno spominja na manjši razred C in večji razred S. Zelo popularno oblikovalsko noto so seveda prenesli na prestižno limuzino razreda E. Pod besedno zvezo nainteligentnejši se seveda skriva mnogo napredne tehnologije – od samodejnega menjavanja pasov, zaznavanja pešcev, samodejnega zaviranja, samodejno parkiranje s pomočjo pametnega telefona, pa vse do varnostnih opozorilnih sistemov pred samim trkom.

mercedes-e-class-vs-volvo-s90-03

Za enkrat sta na voljo le dve motorni različici in sicer dvolitrski bencinski štirivaljnik s 181 konjskimi močmi in porabo 5,9 litra ter povsem novim dizelskim štirivaljnikom prostornine dveh litrov s 192 konjskimi močmi, ki je večinoma grajen iz aluminija in dosega porabo 3,9 litrov na 100 prevoženih kilometrov.

V prihodnosti se obeta tudi priključni hibrid E 350 s 30 kilometrskim dosegom zgolj na elektriko in 275 konjskimi močmi. Motorno paleto naj bi v različici AMG zaključil šestvaljnik s 330 konjskimi močmi. V vseh modelih je že serijsko na voljo 9-stopenjski 9G-TRONIC samodejni menjalnik.

Notranjost z dvema 12,3-palčnima zaslonoma na armaturni plošči močno spominja na najprestižnejši razred S, prav tako k večjemu prestižu prispevajo na dotik občutljivi gumbi na volanskem obroču in kar 64-barvna lestvica ambientne osvetljave. Vse omenjeno je seveda le del pestre opreme, ki je je sicer razred E lahko deležen.

Volvo S90

Volvo je s prihodom novega razreda S90 povsem osupnil tako posameznike kot tudi velika konkurenčna nemška podjetja. Svoj suveren nastop je sicer nakazal že z modelom XC90, pa vendar je S90 v svoji limuzinski izpeljanki še bolj prestižen, napreden in udoben avtomobil. Določene res privlačne vizualne poudarke si sicer XC90 in S90 delita, s predhodniki pa oblikovno nimata kaj dosti podobnosti. Tudi Volvo je svojega paradnega konja opremil z obilico tehnologije, med katero spada tudi sistem za avtonomno vožnjo, asistent pri vožnji, , ki bo nadzoroval krmiljenje in ohranjal avtomobil znotraj voznega pasu.

mercedes-e-class-vs-volvo-s90-01

V ponudbi motorjev bodo na izbor štirivaljni dizelski in bencinski motorji. Motorna različica D4 razpolaga s 190 konjskimi močmi, močnejši D5 pa razvije impresivnih 225 KM in je serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom. Najmočnejši primerek se skriva pod oznako T8, ki je priključni hibrid in proizvede 407 konjskih moči, 320 KM iz bencinskega in 87 KM iz električnega motorja, pri čemer je obljubljena povprečna poraba le 1,7 l/100 km. Na sprednja ali vsa štiri kolesa se moč prenaša preko 6-stopenjskega ročnega ali 8-stopenjskega samodejnega menjalnika.

Notranjost je, iskreno povedano, za Volvo netipično lepa. Ne trdim, da je bila v prejšnjih modelih grda, a vendar ni bila tako zelo privlačna in očem prijazna, kot je sedaj. Je elegantnih, mehkih linij in uporablja čudovite naravne materiale. Čudovite barvne kombinacije s kvalitetnimi materiali in napredno tehnologijo prepričajo že na prvi pogled.

Oba avtomobila sta izjemna izdelka in prepričata s svojim izgledom, tehnologijo in kakovostnimi materiali. Verjetno bi na hitro obema tekmecema lahko dodelili zgolj eno samo slabost – to je cena.

Nemška tradicija in tehnološka dovršenost ali švedska varnost ter eleganca? Za katerega bi se odločili vi?

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


 1. gost says:

  Ta primerjava je popolnoma nepravicna. Volvo je v razredu z Mercedesom S

  • Jan Novak says:

   Zakaj popolnoma nepravična? Med novim razredom E in razredom S ni več tako zelo velike razlike. Po mojem mnenju sta si razred E in S90 pravična konkurenta. Je pa glavni razlog za njuno primerjavo predvsem skoraj istočasni prihod na trg.

 2. Jeza says:

  S90=mercedesE, bmw5,audi6,
  Volvo nima večjih vozil.

AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
www.velotime.com.ua

узнать больше 220km.net

www.farm-pump-ua.com