Prikaži kategorije
Domov / Znamke / AUDI / Šest “dizelašov” s pospeškom pod 5 sekundami!
fastest-accelerating-disel-cars (31)

Šest “dizelašov” s pospeškom pod 5 sekundami!


Ko je govora o visokozmogljivih avtomobilih, imamo običajno v mislih bencinsko gnane avtomobile. Pa vendar so v obstoju tudi dizelski športniki, ki premorejo impresivno pospeševanje in občudovanja vredno zmogljivost. Oglejte si šest zares hitrih dizlov!

6. Audi SQ7

Začnimo z veliko ladjo razreda SUV. Audi je svojemu modelu Q7 priskrbel tretma, ki imenu prida oznako S, pod pokrov motorja pa 4,0-litrski V8. Motor uporablja dva turbo polnilnika, največja posebnost pa je kompresor, ki v turbine vpihuje zrak in tako povsem izniči t.i. turbo luknje. Seveda je temu primeren tudi rezultat, ki pomeni 435 konjskih moči in zelo odzivnih 900 Nm navora. Ne preseneča niti pospešek, ki znaša za doseg stotice kljub velikosti vozila le 4,8 sekunde.

5. BMW 335d xDrive

Najmočnejša različica dizelske serije 3 je še vedno pod vplivom krčenja velikosti motorjev in zato uporablja “le” 3,0 litre velik dizelski vrstni šestvaljnik, ki je nadomestil večinsko nameščene štirivaljne motorje. Z dvema turbinama tako razvije 313 konjskih moči in 630 Nm navora, za pospeševanje do 100 km/h potrebuje le 4,8 sekundepri tem pa v povprečju uspe porabiti le okrog 5,5 litra na 100 prevoženih kilometrov.

4. Audi A8 4.2 TDI Quattro

Vsekakor ni presenečenje, da se na tem seznamu znajde še en Audijev primerek, sploh pa ni nič čudnega, če se zavedamo, da je bil Audijev dizelsko-hibridni dirkalnik zmagovalec dirk Le Mans. A8 ima nameščen 4,2-litrski osemvaljni motor s 385 konjskimi močmi, ki v sodelovanju s štirikolesnim pogonom Quattro večinsko aluminijast avtomobil od 0 do 100 km/h izstreli v 4,7 sekunde.

3. Alpina D3 Bi-Turbo

Alpina ima s predelavo BMW vozil že zelo lepo zgodovino in temu se ne izognejo niti dizelski primerki. Na osnovi BMW modela 335d so tako izdelali D3, ki poleg drugih sprememb prejme nova dva prilagodljiva turbo polnilnika. Pa rezultat? 350 konjskih moči in kar 700 Nm navora, kar zadostuje za pospešek v le 4,6 sekunde. Se pa D3 lahko pohvali še z nazivom za najhitrejši dizelski avtomobil, ki ob odstranitvi elektronskga omejevalnika hitrosti namesto “skromnih” 250 km/h pospešuje vse do mogočnih 275 km/h.

2. BMW M550d xDrive

Ja, še en BMW si zasluži laskavo mesto med najhitrejšimi dizelskimi mogotci. Bavarci očitno zares radi izdelujejo hitre dizelske avtomobile. Tokrat se je na seznamu znašla serija 5, ki pod oznako M550d skriva kar tri turbo polnilnike, nameščene na 3,0-litrski šestvaljni motor. Pri boljšem prenosu 381 konjskih moči na podlago seveda pomaga odlični štirikolesni pogon xDrive in prispeva k odličnemu pospešku, ki do stotice znaša le 4,5 sekunde. Le predstavljamo si lahko, kako izgleda brutalno pospeševanje v tako velikem in udobnem avtomobilu …

1. Audi R8 6.0 Quattro V12 TDI

Slednji je bil sicer le koncept, ki pa je deloval. In to zelo dobro. Leta 2008 je Audi eksperimentiral z dizelsko različico njihovega športnega avtomobila R8. Pod pokrovom motorja je sedel dizelski V12, ki je proizvedel 499 KM in neverjetnih 1000 Nm navora, ki je bil na voljo že od 1750 obratov na minuto. Temu primerne so bile številke: 0-100 km/h v le 4,2 sekunde, najvišja hitrost pa kar 300 km/h.

Audi je očitno spoznal, da svet še ni pripravljen na športen avtomobil, v katerega tankamo s črno ročko. A še vedno ostaja upanje, da se nekoč ta tudi uresniči in s 1000 Nm navora pokaže, kako se stvari streže.

Če bi že “morali” imeti enega izmed naštetih…kateri bi to bil?

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
france.medicaments-24.net

best coleman cooler

soft cooler comparison