Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / Suzuki Ignis: Vznemerljivost in ognjevitost je v majhnih stvareh!
AVTOBLOG - SUZUKI tiskovna konferenca - SUZUKI Ignis - Grad Strmol (47)

Suzuki Ignis: Vznemerljivost in ognjevitost je v majhnih stvareh!


Suzuki Slovenija je v prelepem okolju ob gradu Strmol pokazala svojega najmlajšega glavnega igralca. Je majhen, okreten, zabaven in vznemerljiv. Sliši na ime Suzuki Ignis!

Globalno gledano je Suzuki zelo močno avtomobilsko podjetje, saj se po prodajnih številkah uvršča na 9. mesto. V letu 2016 so npr. izdelali kar 2.945.000 vozil. Na evropskih tleh prodaja vztrajno raste, le v zadnjih štirih letih pa je zrasla iz 152.341 na 202.785 prodanih vozil. Tržni delež v Evropi se ves čas giblje okrog 1,3 odstotka, s tem pa se Suzuki uvršča na 21. mesto. Največji tržni delež ima Suzuki v Indiji, kjer pokriva kar 47 odstotkov trga!

Suzuki-ignis prodaja

Še večji uspeh pa Suzuki žanje v Sloveniji. Suzuki Slovenija je namreč začel praktično iz nič, v letu 2013 so prodali 235 vozil (0,46 odstotni tržni delež), v letu 2016 pa rekordnih 1.119 vozil (1,76 odstotni tržni delež). Za leto 2017 je plan prodati 1.350 vozil, vendar je Suzuki Slovenija že v prvem četrtletju uspel prodati 477 vozil, kar predstavlja 35 odstotkov letnega plana. Rast znamke v Sloveniji je neverjetno hitra, to pa kaže le na eno; Suzuki uspe prepričati kupce s svojimi vozili in svojim pristopom.

Rast se bo nadaljevala tako v Sloveniji kot tudi na svetovnem trgu, kjer je cilj v letu 2020 proizvesti 3.200.000 vozil.

Vse skupaj se je začelo z modelom Ignis, ki ga je Suzuki proizvajal med leti 2000 in 2008. Izdelovali so ga na Japonskem in Madžarskem, že takrat pa je bil precej priljubljen model tudi v Sloveniji. Konec leta 2016 sta bila v Sloveniji še vedno registrirana 1.202 Ignisa.

A danes je v ospredju prav novi Suzuki Ignis, malček, ki se uvršča v razred ultrakompaktnih SUV vozil. Kljub svoji majhni zasnovi ima prave terenske lastnosti. Že njegovo ime Ignis (lat. ogenj) pove, da gre za ognjevito vozilo, ki je zmožno nepredstavljivega. Sprva je njegov izgled nekaj posebnega in vprašamo se lahko od kod oblikovalcem ideje. A Ignis veliko oblikovnih rešitev povzema iz preteklih ikoničnih modelov. Na zadnjem delu vozila lahko opazimo reže, ki izražajo športnost (Fronte Coupe iz leta 1971), žarometi so vgrajeni v masko (Cervo iz leta 1977), bočne reže na pokrovu motorja so prepoznavni znak Suzuki SUV segmenta (Vitara iz leta 1988) ter črn A in B stebriček, ki poskrbita za ostrejši izgled (Swift iz leta 2004).

Avtomobil izgleda od spredaj zelo simpatičen, iz boka preseneti s svojo kratko zasnovo (3,7 metra), zadek pa je nekaj posebnega, kar je nekaterim všeč, drugi pa se nanj sčasoma navadijo.

AVTOBLOG - SUZUKI tiskovna konferenca - SUZUKI Ignis - Grad Strmol (41)

Potniška kabina je zelo prilagodljiva in ponuja veliko priročnih odlagalnih prostorčkov. Zadnja dva sedeža sta pomična, s tem pa povečamo prostor prtljažnega prostora, ki premore 267 litrov, kar je največ v tem segmentu vozil. V prostorni kabini sedimo visoko, dizajn uporablja futuristične elemente z barvnimi kontrasti, sredinski zaslon občutljiv na dotik pa ponuja navigacijo, drugo generacijo sistema MirrorLink, podporo za mobilne telefone preko sistema Apple CarPlay ter Android Auto in funcijo glasovnega izbiranja.

Novi Ignis je tudi veliko bolj varen, saj uporablja sistem zaviranja v sili z dvema kamerama, dinamične zavorne luči, ki utripajo ob močnejšem pritisku na zavoro, ob zaviranju v sili pa se prižgejo vsi smerniki, za varnost pa skrbi še 6 varnostnih blazin. Ignis s paketom Safety pack se lahko pohvali še z oceno 5 zvezdic na testiranjih varnosti Euro NCAP.

Pod pokrovom motorja se vrti majhen, a poskočen 1,2-litrski Dualjet motor, ki razvije 66 kW (89 KM) in 120 Nm navora. V Sloveniji je malček na voljo le s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, možno pa je dokupiti tudi elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon Allgrip Auto, s katerim sodeluje tudi funkcija nadzora spusta.

Vso teorijo pa smo želeli preizkusili tudi na terenu. Ekipa Avtoblog Slovenija se je v ta namen odpravila na Krvavec, vse do prve sedežnice, kjer nas je sredi aprila pričakal…SNEG! Na poti nareber smo ugotovili, da je lahko avtomobil zelo umirjen in primeren za starejše avanturistične pare, po drugi strani pa izredno uživaški, dinamičen in neverjetno agilen v zavojih, v čemer bi uživali odvisneži od vožnje po terenu. Štirikolesni pogon Allgrip se je prav na teh zavojih zares izkazal in nas prepričal. Od tega majhnega vozila kljub imenu nikakor nismo pričakovali takšne ognjevitosti in zabave. Da je izredno terensko naravnan, pa je Ignis potrdil na cilju, kjer se je moral spopadati s kamenjem, snegom, pomrznjeno podlago travo..na vsakem terenu je dal od sebe maksimalno. Na zasneženi podlagi smo preizkusili tudi sistem za nadzor spusta, ki se je kljub letnim pnevmatikam odlično izkazal in nas varno pripeljal na suho podlago. Še eno presenečenje pred prihodom na grad Strmol; obračalni krog je fenomenalen, saj vozilo lahko obrne v radiu le 4,7 metra, torej odličen mestni avtomobil!

AVTOBLOG - SUZUKI tiskovna konferenca - SUZUKI Ignis - Grad Strmol (16)

Kaj pa nas je pri tem malčku najbolj prepričalo? Vsekakor je to njegova kompaktna zasnova, ki nudi neverjetno veliko prostora (tudi na zadnji klopi!) v kombinaciji s štirikolesnim pogonom, ki malega umirjenega mestnega posebneža spremeni v pravega plenilca zavitih ovinkov. Toliko zabave v tako majhnem in tehnično gledano “šibkem” vozilu nismo imeli že dolgo. Ko k temu pridamo še začetno ceno 9.350 evrov je Ignis preprosto paket, ki ga “morte met”!

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
https://220km.net

接触