Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Honda / Tri-sklopčni menjalniki: prihodnost prestavljanja
AVTOBLOG-TCT-menjalnik (1)

Tri-sklopčni menjalniki: prihodnost prestavljanja


Nova generacija 11 stopenjskih menjalnikov s tremi sklopkami, za katero se trenutno še odločajo pri Hondi in GM-u, naj bi ponudila 5% izboljšanje v porabi goriva.

Te in ostali novi menjalniki z dvomestnim številom prestavnih razmerij in zelo napredno programsko opremo, naj bi bili dosti boljši v ‘držanju’ motorja v optimalnih obratih med vožnjo za maksimalni izkoristek in minimalne izgube. Čeprav so že trenutni 8 ali 10 stopenjski avtomatski menjalniki mnogo naprednejši od starejših, imajo vseeno pred seboj veliko nalogo, če želijo zadostiti vsem emisijskim predpisom do leta 2025 brez zmanjšanja zmogljivosti motorjev.

AVTOBLOG-TCT-menjalnik (2)

 

Še ne dolgo nazaj, so 6 stopenjski ročni menjalniki predstavljali vrh tehnološkega razvoja, 4 stopenjski avtomatski menjalniki pa so bili norma v avtomobilih z le dvema pedaloma. Vendar so se ob začetku iskanja boljšega izkoristka in manjše porabe, začele prave vojne med proizvajalci. Znamke kot so Mercedes Benz že dolgo ponujajo 7 stopenjski menjalnik in zdaj celo 9 stopenjskega.

Porsche ima po novem celo 7 stopenjski ročni menjalnik, medtem ko so Ford, GM in Lexus izdali 10 stopenjske avtomatske menjalnike. Kje se bo dirka prestavnih razmerij končala? Glede na Jima Centlivreja, ki je na simpoziju o CTI menjalnikih dejal, da več kot 10 prestavnih razmerij enostavno nima smisla bi mislili, da smo končno dosegli vrh. Vendar se s tem ne strinjajo vsi. Darrell L Robinette, pomožni profesor na Michiganski tehnični univerzi, je tako v sodelovanju z General Motors ustvaril 11 stopenjski avtomatski menjalnik s tremi sklopkami. Naj samo spomnimo, da je Honda že lani vložila zahtevo za patentiranje menjalnika s tremi sklopkami kar dokazuje, da o tem razmišljajo tudi Japonci.

AVTOBLOG-TCT-menjalnik (3)

 

“Po eni strani bi se strinjal, da je 10 prestavnih razmerij dovolj, vendar se spomnimo, da je samo desetletje nazaj veljalo razmišljanje, da je 6 prestav v avtomobilih idealno. Če lahko dodamo dodatne prestave in sprogramiramo v menjalnik možnost preskakovanja prestav….zakaj pa ne?” Je dodal Robinette, vendar le v primeru, da se ne poveča cena, teža ali masa takega menjalnika. Obenem ne zna napovedati kdaj se bo tak TCT (triple clutch transmission) začel masovno uporabljati v avtomobilski industriji vendar verjame, da ima enak dolgoročni potencial kot ga je imel DCT menjalnik. 

AVTOBLOG-TCT-menjalnik (3)

Ne glede na vse, bo do 2025 potrebno drastično zmanjšati emisije in porabo, k temu pa bodo veliko doprinesli tudi avtomatski menjalniki, s katerimi bodo proizvajalci avtomobilov lahko dosegli takšne številke, brez ‘ubijanja’ užitka v vožnji.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
www.progressive.ua

learn more www.best-cooler.reviews