Prikaži kategorije
Domov / Novice / Umrl oče Lade Nive v 76. letu starosti!
AVTOBLOG-LADA-NIVA-peter-prusov-vaz2121-avtovaz (9)

Umrl oče Lade Nive v 76. letu starosti!


Peter Prusov je bil vodilni človek za izjemno priljubjenim projektom VAZ-2121, večini bolj znanega pod imenom Lada Niva.

Lada Niva je bil legendarni prvi športni terenec osnovan na ”unibody” platformi, kar pomeni, da v nasprotju z karoserijo na šasiji vsi elementi podvozja temeljijo na karoseriji. Peter Prusov je tako rekoč oče vseh športnih terencev, dandanes najbolj prodajanega segmenta vozil v Evropi. Vse skupaj je bilo prodanih več kot 2,5 milijona primerkov, Lada Niva pa je v prodaji še danes. Ena izmed držav kjer se prodaja je Rusija pod imenom Lada 4×4. ”Peter Prusov je umrl v letu ko Lada praznuje 40 letno obletnico proizvodnje Lade Nive in le par dni pred točnim datumom, petim aprilom”, je povedal predsednik AVTOVAZ-a, Nicolas Moore. Star je bil 76 let, žalostno novico pa je sporočil ruski AVTOVAZ.

AVTOBLOG-LADA-NIVA-peter-prusov-vaz2121-avtovaz (1)

Peter Prusov je k Ladi prišel leta 1970 in že leta 1972 je prejel vlogo vodilnega oblikovalca projekta VAZ-2121. Vse od leta 1998 do 2003 je deloval v vlogi glavnega oblikovalca v podjetju, sodeloval pa je poleg razvoja številnih zanimivih konceptov tudi pri razvoju modela Oka, pri projektu VAZ-2110 in VAZ-2123 ter pri celotni paleti modelov Kalina. Od leta 2007 do 2014 je bil kot upokojen premeščen v vlogo vodilnega inženirja za homologacijski oddelek novih vozil, v tem času pa je vodil tudi ekipo pri odprtju proizvodnje vozil Lada v mestu Chechnya. Kljub temu, da se je upokojil že leta 2003 je v letu 2017 v podjetju sprejel vlogo svetovalca podpredsednika in zadolžen za vodenje socialnih politik.

Slavnostni pogreb stvarnika Lade Nive je potekal 21. marca v Katedrali Togliatti. Pokopan je v mestnem pokopališču v Togliatti.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
http://220km.net

igloo lunch box tray

https://monaliza.kiev.ua