Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Hyundai / Vse o nedavno predstavljenem Hyundai Kona
AVTOBLOG-2018-HYUNDAI-KONA (2)

Vse o nedavno predstavljenem Hyundai Kona


V torek so pri Hyundaiu v Milanu predstavili novega križanca – Hyundai Kona, ki se bo v modelni paleti te korejske znamke uvrstil pod večjega brata Tuscona. Za vas smo zbrali vse informacije in obsežno fotogalerijo tega privlačnega križanca.

Hyundaiev mali križanec, bo na ceste domače Koreje zapeljal še ta mesec, v Evropi pa ga lahko pričakujemo kmalu za tem, sočasno s Severno Ameriko. Ime Kona je dobil po obalnem predelu največjega otoka na Havajih in sledi strategiji poimenovanja hyundaievih SUV-ov, po najpopularnejših ameriških turističnih destinacijah.

AVTOBLOG-2018-HYUNDAI-KONA (25)

Za lažjo predstavo, Kona v dolžino meri 4165 milimetrov, v širino 1800 milimetrov in je visoka vsega 1550 milimetrov, medosna razdala pa znaša impresivnih 2600 milimetrov. Dimenzijsko je torej skoraj identična Mazdi CX-3, vendar ima slednja vseeno 30 milimetrov krajše medosje in je skupno 15 milimetrov ožja.

Na zunanjosti takoj opazimo drzen, skorajda športen dizajn, čemur pripomorejo dvodelne prednje luči, ‘kaskadna’ sprednja rešetka, ozke zadnje luči in dvobarvna zunanjost. Ne glede na ‘všečno’ zunanjost so pri Hyundaiu vseeno še več pozornosti posvetili notranjosti, kjer naj bi bila nova Kona najprostornejša v svojem segmentu, čeprav podatek o prostornini prtljažnika še čakamo.

v notranjosti najdemo še  5.0, 7.0 ali celo 8.0 palčni centralni zaslon na dotik, ki je seveda odvisen od stopnje opreme, ta pa lahko podpira tudi Apple CarPlay in Android Auto. Temu se v višjih paketih opreme pridruži še HUD (Head-up display) in brezžično polnjenje za vaš mobilni telefon, kar bo v tem segmentu vozil na voljo prvič.

Kona bo ravno tako opremljena z vrsto varnostnih pripomočkov, ki ljučujejo sistem za preprečevanje trkov z avtonomnim zaviranjem v sili, ‘lane keep assist’ sistem za ohranjanje voznega pasu, sistem za uravnavanje dolgih luči in opozorilo za vozila v mrtvem kotu.

AVTOBLOG-2018-HYUNDAI-KONA (14)

Pod pokrovom motorja bomo lahko našli širok nabor bencinskih in dizelskih agregatov, od katerih so nekateri namenjeni le specifičnim trgom.  Začenjši z  2.0 atmosferskim bencinskim agregatom, ki bo ponujal 150 konjskih moči in 179 Nm navora in bo v kombinaciji s šest stopenjskim avtomatskim menjalnikom poskrbel za pospešek do stotice v točno 10 sekundah in končno hitrost 194 kilometrov na uro.

AVTOBLOG-2018-HYUNDAI-KONA (3)

Drugi bencinski motor, bo Hyundaiev znani 1.6 litrski T-GDI turbo bencinski motor, ki smo ga že videli v večjem Tusconu. Ta bo proizvajal zajetnih 175 konjskih moči in 265 Nm navora med 1500 in 4500 obrati na minuto, ter poskrbel za pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v impresivnih 7,7 sekunde in končno hitrost, ki bo znašala 210 kilometrov na uro. Kona bo v kombinaciji s tem motorjem že standardno opremljena s sedem stopenjskim dvo-sklopčnim avtomatskim menjalnikom.

Samo pri nas v Evropi se bo prodajal najmanjši, 1.0 litrski trivaljni bencinski agregat, ki bo proizvajal 120 konjskih moči in 172 Nm navora. Spojen bo s šest stopenjskim ročnim menjalnikom, s to kombinacijo pa boste do ‘stotice potrebovali 12 sekund in dosegli maksimalno hitrost 181 kilometrov na uro.

1.6 litrski dizelski agregat bo na voljo le na izbranih tržiščih kar v glavnem pomeni le v Evropi, točne specifikacije pa še niso znane, vendar bo po vsej verjetnosti zelo podoben tistemu v manjšem Hyundaiu i30, ki proizvaja okoli 135 konjskih moči.

Opcijsko bo na voljo tudi štirikolesni pogon, avtomobili opremljeni z njim, pa bodo dobili večtočkovno vpetje koles tudi zadaj, kjer bodo različice z prvim pogonom opremljene le s poltogo premo.

Pri Hyundaiu pravijo, da bo Kona ponujala vozniško izkušnjo, ki bo bolj nagnjena k vozniški vpletenosti, obenem pa se bo dobro znašla tudi v urbanih središčih.

Nam izgleda odlično in komaj čakamo, da jo preizkusimo in postavimo Hyundaievo trditev pod preizkus.

AVTOBLOG-2018-HYUNDAI-KONA (21)

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
progressive.ua

best-cooler.reviews

www.best-cooler.reviews/