Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Porsche / Ženeva: Porschejeve novosti le niso tako črne
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ženeva: Porschejeve novosti le niso tako črne


Na letošnjem avto salonu v Ženevi je Porsche razkril kar 3 pomembne avtomobile in sicer njihovega osveženega lahkokategornika 911 GT3 z 4-litrskim motorjem, Panamero Turbo S s hibridnim pogonskim sklopom ter Panamero Sport Turismo, ki bo z kombilimuzinsko verzijo dopolnjevala ponudbo Panamere.

Ob nedavni prenovi Porschejevih modelov 911, smo bili priča drzni potezi Porscheja, saj so v vseh izvedenkah nadomestili visoko se vrteče atmosferske agregate s prisilno polnjenimi. Le-ti so malce brez duše, katerega so ponujali vsi agregati v modelu 911 že od daljnega leta 1963 (če seveda izvzamemo Turbo modele). A letos so z osvežitvijo njihovega GT3 na Ženevskem salonu dokazali, da pa vse ni tako črno, saj ga bo poganjal atmosferski agregat. Ta je pridobil 200 kubikov in 25 konjskih moči v primerjavi s prejšnjo 3.8-litrsko verzijo, tako da je sedaj zaokrožen na 4 litre delovne prostornine in 500 konjskih moči. Vse te številke so Porschejevim poznavalcem dobro znane, poudarjamo pa da ne gre za enak motor, ki poganja GT3 RS in 911R. Gre namreč za prenovljeno in izboljšano verzijo prejšnjega motorja iz GT3, po zmogljivosti podoben motorju iz GT3 RS in 911R. Razveseljiva novica pa je tudi ta, da bodo ponudili dve opciji menjalnikov in sicer 6-stopenjski ročni menjalnik in že znani 7-stopenjski hiter PDK. Tako bodo na svoj račun prišli tako Porschejevi ”puristi”, kakor tudi tisti, ki si želijo hitrih časov po dirkališčih.

Poleg prenovljenega GT3 pa v Porschejevemu kotičku najdemo tudi najmočnejšo verzijo nove Panamere z imenom Panamera Turbo S E-hybrid. Ta bo z kombinacijo elektromotorja (136 konjskih moči) in 4-litrskega twin-turbo V8 agregata iz Panamere Turbo razvila kar 680 konjskih moči. To pomeni, da so avtomobili prišli že tako daleč, da ima avto v katerem lahko sedijo štirje, več moči kot Ferrari Enzo. Za prenos moči na vsa štiri gnana kolesa bo skrbel 8-stopenjski dvo-sklopčni PDK menjalnik, za katerega velja, da je eden najboljših samodejnih menjalnikov na svetu. Na voljo bosta dve različici šasije in sicer navadna ter podaljšana, znana pod imenom Executive, katera bo za približno 15 tisočakov dražja, a bo predstavljala več prostora za potnika na zadnjih sedežih. Za več informacij o Panameri Turbo S E-hybrid pa si preberite naš članek: http://puay.info/porsche-razkril-panamero-turbo-s-e-hybrid/#gallery-1.

Na svoj račun so letos v Ženevi prišli tudi ljudje, ki si želijo veliko stila in hitrosti z veliko mero prostora v prtljažniku. Takim je Porsche predstavil še karavansko obliko Panamere znano pod imenom Sport Turismo.  Na voljo bodo štiri možnosti motorjev (vsi so prisilno polnjeni) in sicer vstopni V6, ki bo razvil 330 konjskih moči, E-hybrid, ki ima 2.9-litrski agregat in elektromotor ter skupaj premoreta 462 konjskih moči, S verzija z 2.9-litri prostornine, kar bo dovolj za 440 konjskih moči in pa zaenkrat najmočnejši V8 Turbo, ki pa bo postregel z 550 konjskimi močmi. Vse verzije bodo na voljo le s štirikolesnim pogonom, kar bo dovolj za pospeške od 0 do 100 v le 5 sekundah pri osnovni različici in pičlih 3,4 sekunde v Turbo različici. Kot pravijo pri Porscheju, bo kaj kmalu na voljo tudi različica Turbo S E-hybrid, nanjo pa lahko računamo šele konec leta. Seveda pa je glavni adut Sport Turisma velik prtljažnik, ki bo meril 1380 litrov v primerjavi z limuzinskimi 1300 litri. V hibridnih različicah bo nekaj litrov izgubljenih, zaradi dodatnih elektromotorjev, ki bodo skriti pod prtljažnikom, a prostora bo zagotovo še vedno več kot dovolj.

 

Fotograf: Jan Gregorin
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
https://progressive.ua

www.unc-mps.com.ua

www.best-cooler.reviews/category/arctic-ice/