Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Alfa Romeo / Ženeva: Tudi Alfa Romeo je popustila trendom
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ženeva: Tudi Alfa Romeo je popustila trendom


Še en proizvajalec je popustil trendom in se lotil izdelave SUVa. Alfa Romeo Stelvio je prvi SUV s to legendarno značko na nosu in je glede na prodajne številke tega segmenta, eden temeljev preporoda znamke, za entuziaste pa so predstavili tudi športno QV različico.

Preko milijarde so vložili v Giorgio platformo, ki  skrbi za osnovo Giulie in Stelvia ter bo ravno tako uporabljena pri bodočih vozilih znamke Alfa Romeo in Maserati, zato mora biti Stelvio ne samo zelo dobra Alfa, ampak zelo dober avtomobil nasploh.

V stelviu se sedi 190mm višje kot v Giuliji, Alfin Q4 pogon na vsa štiri kolesa pa je ob predstavitvi standarden na vseh različicah (vstopni model z zadnjim pogonom pričakujemo kasneje v letošnjem letu). Stelvio je neglede na štirikolesni pogon in večjo oddaljenostjo od tal, namenjen večinoma cesti in mogoče največ kakšni makadamski poti. Roberto Fedeli, alfin vodja inženiringa je povedal, da so v Stelviu  hoteli poustvariti vozniško izkušnjo iz Giulie, kar nam pove, da imajo moderni kupci radi idejo o SUVu in njegov izgled, vendar nočejo slabše vozne dinamike, ki jo prinaša s sabo višji center težišča.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

V štartu, bosta na voljo dva motorja in sicer le z 8 stopenjskim avtomatskim menjalnikom. Prvi je 2.2 litrski dizel, ki proizvede 210 konjskih moči in 470Nm navora, za pospešek do ‘stotice’ pa potrebuje le 6.6 sekunde. To je le 3 desetinke počasneje od dizelskega Macana S z šestvaljnikom v nosu in obenem bolj varčen saj naj bi porabil le 4,9 litra na 100 kilometrov. Če v avtu želite uglajen motor, potem je za vas 2.0 litrski turbo bencinski  motor, ki proizvede 280 konjskih moči in 375Nm navora. Ni ravno slavni alfin V6 Busso motor, pa vendar je s pospeškom od 0 do 100 kilometrov na uro v 5,7 sekunde, še vedno dovolj hiter in proizvede tudi soliden zvok, ki pa ga v notranjost ob močnem pospeševanju predvaja tudi preko zvočnikov. Rdeče polje se začne že pri 6800 vrtljajih na minuto, kar je posledica strogih predpisov o izpustih je še pojasnil Fedeli.

Na srečo je Giuliina platforma, z dvojnim ‘wishbone’ sprednjim vpetjem koles in večtočkovnim vpetjem zadaj dobra osnova za začetek. Vzmeti so tukaj daljše od Giuliinih, vendar trše zaradi višje višine. Zahvaljujoč karbonski pogonski gredi, aluminijastem bloku motorja in aluminijastim delom karoserije, je Stelvio tudi zelo lahek, saj z vsemi tekočinami tehta le 1660 kilogramov, kar je 145kilogramov manj od primerljivega BMW x3 in celo 185 kilogramov manj od štirivaljnega Porsche Macana.

V notranjosti najdemo še dosti boljši občutek kvalitete, kot v Giulii. Celotna armaturna plošča je  izredno estetsko dovršena in prijetna za oko, le centralni zaslon ni ravno tehnološki presežek s slabo grafiko in ne preveč posrečenim vmesnikom, ki smo ga lahko preizkusili že v Giulii. Prostora je dovolj tudi zadaj, prtljažnik pa s svojimi 525 litri ni ravno največji, vendar še vedno zadostuje večini potreb povprečne družine.

Stelvio QV:

Stelvio bo ravno tako kot Giulia Quadrifoglio uporabil bi-turbo V6 motor z aluminijastim blokom, ki proizvede enakih 510 konjskih moči in 600Nm navora, vendar bo za razliko od Giulie, Stelvio QV ponujen le z pogonom na vsa štiri kolesa. Ta bo v normalnih pogojih 100% navora pošiljal le na zadnji kolesni par, vendar bo lahko, ko bo to potrebno, razdelil moč 50% na prednjo in 50%zadnjo os obenem pa bo sistem prerazporejanja navora ‘Torque Vectoring’ lako pošiljal moč tudi na posamezno kolo. To bo dovolj za pospešek do ‘stotice’ v manj kot štirih sekundah, končna hitrost pa bo znašala impresivnih 285 kilometrov na uro, kar ga naredi hitrejšega od velike večine tekmecev. Stelvio QV bo imel 8 stopenjski avtomatski menjalnik, ki bo lahko v ‘Race’ načinu vožnje prestavljal v 150 milisekundah.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO puay Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG 
http://www.profvest.com

https://monaliza.kiev.ua

http://medicaments-24.com